Gepubliceerd op
Help elkaar

Lesgeven in 3 scholen, hoe organiseer je dat?

Log in om te bewaren.

Sommige leraren geven les in 3 scholen tegelijk. Andere uren, een verschillende cultuur, andere afspraken … Niet eenvoudig! Klasse verzamelde daarom tips van enkele leraren.

Lien: “Ik werk in 3 scholen en schrijf alles in 3 verschillende kleurtjes op een kalender naast mijn bureau. De scholen hanteren alle 3 een ander uurrooster. Ik vergis me dus wel eens. Dan staan mijn leerlingen 5 minuten te vroeg op de speelplaats. Een ramp is dat niet. Iedereen weet dat ik scholen combineer.”

Pieter: “Mijn regel is: vergaderingen volg ik in de school waar ik die dag lesgeef. Ik maak alleen een uitzondering als de verplaatsing haalbaar is en de vergadering belangrijk. Een projectdag op een moment dat ik niet op die bewuste school ben? Daarvan volg ik de voorbereidingen niet. Collega’s kijken wel eens vreemd als ze dat merken. Dan leg ik uit dat ik nog op 2 andere scholen lesgeef. Daar tonen ze meestal begrip voor.”

Lola: “Ik heb geluk want de 2 scholen waar ik sta,liggen dicht bij elkaar. Als het pedagogische studiedag is of een klasuitstap in de ene school dan kan ik soms niet naar de andere. Daarover heb ik op voorhand duidelijke afspraken gemaakt met de directeurs. Als je veel met je directie praat, dan kan en mag er redelijk wat.”

Illustratie: wegwijzer met drie pijlen

Ervaring delen

Hoe lost jouw school het probleem op van leraren die in verschilllende scholen staan? Reageer onderaan dit artikel.

Ben jij een startende leraar en wil jij meer ervaringen uitwisselen? Word lid van de Facebookgroep ‘Pas voor de klas’.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...