Doe het zelf Gepubliceerd op

Stappenplan voor een bewuste studie- of beroepskeuze

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen

Laatstejaars Hanne en Brecht testten een jaar lang 40 jobs uit. Hun boodschap voor jongeren is: “Ga zelf een job uitproberen, voor je een studiekeuze maakt!”. Hoe jij hen daar als leraar in begeleidt, lees je in dit stappenplan.

Wanneer jongeren een studie- of beroepskeuze willen maken, weten ze zelden hoe het er op de werkvloer écht aan toe gaat. Wanneer ze op de arbeidsmarkt terechtkomen, zitten ze vaak nog met dezelfde vragen. Daarom bieden jobtesters Brecht en Hanne een blik achter de schermen van 40 uiteenlopende jobs. Ze vertellen over de talenten en vaardigheden die je voor een job moet ontwikkelen.

Hun boodschap voor jongeren is vooral: “Doe het zelf!” Test zelf een job en ontdek hoe het er werkelijk aan toe gaat op de werkvloer. Om jongeren daarbij te helpen, is er een stappenplan. Het bestaat uit 3 stappen. En elke stap bevat ook richtlijnen voor leraren en begeleiders.

  • Stap 1: Wat wil ik? Welke interesses heb ik? Wat zijn mijn talenten?
  • Stap 2: Kies een job en test die zelf uit
  • Stap 3: Deel je ervaringen

Hanne Reumers en Brecht Herteleer testten 40 weken lang 40 jobs uit in het kader van het studiekeuze-project Roadies. Lees meer op www.roadies.be.