Gepubliceerd op
Duiding

9 oorzaken van wachtrijen bij inschrijven op school

Een kind inschrijven op school was jarenlang geen enkel probleem. Die tijd is voorbij. Nu krijgen ouders te maken met wachtrijen, minicampings, wachtlijsten of online aanmelding. Hoe komt dat? Ludo Claes van ouderkoepel KOOGO geeft 9 redenen.

 1. Er zijn meer kinderen dan scholen

  Ludo: “In de grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent is er plaats te kort. Er wonen steeds meer kinderen in de stad. Daardoor zijn er te weinig plaatsen in de scholen. Ook in andere steden zijn er dichtbevolkte buurten waar scholen snel vol zijn.”

 2. De school zit vol met broers en zussen

  Ludo: “Kinderen die al een broer of zus hebben op een bepaalde school, krijgen voorrang bij het inschrijven. Zo kunnen alle kinderen van een gezin naar dezelfde school. Soms zijn er zo veel broers en zussen dat er amper plaatsen overblijven voor nieuwe inschrijvingen.”

 3. Een stoel bijzetten in de klas is wettelijk niet toegestaan

  Ludo: “Scholen zijn verplicht om op voorhand te zeggen hoeveel leerlingen ze gaan inschrijven. Ze mogen achteraf niet zomaar beslissen om een stoeltje bij te zetten in een klas. Dat kan alleen na een hele procedure (of als ze echt iedereen toelaten op de school).”

 4. Iedereen wil naar dezelfde school

  Ludo: “Soms zijn scholen zo populair dat alle ouders er hun kind willen inschrijven. Dan ontstaat een wachtrij of wachtlijst, ook al is er nog genoeg plaats in de andere scholen van de buurt.”

 5. Wachten op een school op maat

  Ludo: “Sommige scholen zijn gespecialiseerd: in Freinetonderwijs, in autisme, in iPad-lessen … Aan zulke scholen kunnen wachtrijen ontstaan omdat er weinig van dat soort scholen zijn.”

 6. Wachtrijen kunnen goed zijn voor het imago

  Ludo: “Er bestaan scholen die het niet zo erg vinden om ‘een kampeerschool’ te zijn. Zo’n wachtrij voor de deur is goed voor hun imago van ‘populaire school’.”

 7. Ouders gokken op meerdere scholen

  Ludo: “Als ouders niet zeker zijn van een plaats in de school van hun eerste keuze, dan wagen ze hun kans in verschillende scholen. Je kan hen geen ongelijk geven. Maar zo staan er gezinnen op meerdere wachtlijsten. Daardoor worden wachtlijsten extra lang.”

 8. Ingewikkelde regels en onduidelijke communicatie

  Ludo: ”De datum voor inschrijven is in elke school anders. In sommige steden of gemeenten maken scholen wel onderling afspraken. Maar zelfs dan blijft het ingewikkeld om te weten in welke voorrangsperiode je mag inschrijven. Sommige ouders missen hun voorrang of ze komen allemaal op het laatste moment.”

 9. Ongeruste ouders: eentje is genoeg om een rij te veroorzaken

  Ludo: “Ouders worden ongerust door verhalen in de media of door opmerkingen van familie en vrienden: ‘Zorg maar dat je er op tijd bij bent’. Ze vormen een wachtrij, ook al zijn er genoeg plaatsen.”

Benen in een wachtrij

In de wachtrij gaan staan of niet?

Ken je ouders die twijfelen of ze in de wachtrij moeten gaan staan? Pols bij het schoolsecretariaat of de directeur naar de oorzaken van de wachtrij, naar het aantal vrije plaatsen en naar hun recht op voorrang.

Lees meer over de regels voor inschrijven op school: check Onderwijs.vlaanderen.be.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...