Vlaanderen
Klasse.be

Zo doen zij het

Zo maak je herhalingsoefeningen spannend

  • 8 maart 2016
  • 2 minuten lezen

Debby Van Tulden, leraar wiskunde in het Sint-Ursula instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, zocht een manier om haar leerlingen te motiveren voor herhalingsoefeningen. Daarom organiseert ze een battle tussen verschillende klassen.

Bekijk de video manieren om leerlingen te motiveren voor herhalingsoefeningen

Geen saaie herhalingsles

Debby: “Herhalingsoefeningen zijn belangrijk, maar zijn vaak saai voor de leerlingen. Ze hebben weinig motivatie en het tempo ligt heel laag. Daarom organiseer ik een battle. Tussen de leerlingen uit mijn klas, maar ook tegen andere klassen.”

Competitie tussen klassen

Debby: “Voor deze battle gebruik ik Socrative. Een website waar je een gratis profiel kan aanmaken als leraar. De leerlingen verdelen zich in groepjes en gebruiken één smartphone per groepje. Ze melden zich aan en de battle kan beginnen. Ze krijgen een opgave, lossen die op en voeren het antwoord in op de smartphone. Je krijgt onmiddellijk te zien of het juist of fout is. De bedoeling is om binnen de tijd zo veel mogelijk juiste antwoorden te geven. De tussenstand kunnen ze volgen op het grote scherm.”

Het is een pak minder saai omdat leerlingen hun gsm mogen gebruiken.

Debby Van Tulden
Leraar wiskunde, Sint-Ursula Instituut O.L.V.-Waver

Meer motivatie voor de leerlingen

Debby: “Het grootste voordeel is dat leerlingen meer gemotiveerd zijn om oefeningen te maken. Je krijgt je leerlingen ook op een andere manier te zien. Stille leerlingen die in de les nooit durven antwoorden zie je openbloeien als leider van hun team. Of de wiskundeknobbel van de klas heeft plots de hulp van zijn vrienden nodig omdat hij last heeft van stress. Het werkt uiteraard niet voor alle leerlingen. Maar het belangrijkste is dat je in de klas de teamspirit aanwakkert. Ze moedigen elkaar aan om te winnen tegen de andere klassen.”

Gsm in de klas

Debby: ” Leerlingen vinden het ook heel fijn om hun gsm te gebruiken in de klas. Ze gebruiken één smartphone per groepje. Door ze vertrouwen te geven gaan ze er ook geen misbruik van maken. Al wat jij nog nodig hebt, is een computer en een beamer.”


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.

Tim Paternoster

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


k

katleen-lierman

15 maart 2016

Hallo Debby,

Leuk om je op deze manier terug tegen te komen!
Ik wil dit graag uitproberen!
Ik heb me reeds aangemeld op Socrates en ben het nu aan het onderzoeken.
Is het mogelijk om een quizje van jou te bekijken?
Voor welke leerstofonderdelen van wiskunde heb je dit al uitgeprobeerd?

Groetjes!
Katleen

Reageren
D

De Clercq Luk

27 februari 2017

Dag Debby

Bedankt om dit te delen!
Ik ga het eens uitproberen met 4de-jaars TSO (leerplan D).

Luk

Reageren

Laat een reactie achter