Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Finland: punten geven is bij wet verboden

Van alle Europese landen hebben Finse leerlingen het minste uren les en het minste huiswerk. Toch scoren ze uitstekend op internationale tests zoals Pisa. Hoe ze dat flikken? Met gemotiveerde leraren, grote speelplaatsen en veel knuffels. En zonder punten.

Op de speelplaats van de Pöllönkangasschool in Oulu ligt de sneeuw zo hoog dat de basketring nog net boven de berg uit piept. Op de skipakken en -laarzen in de gang na, ziet deze school met haar lange gangen en banken netjes in rijen er niet zo anders uit dan een Vlaamse school.

“Het onderwijs in Finland is redelijk traditioneel”, zegt juf Heli Grönroos. Waar zit dan het verschil?


Ik denk dat onze leerlingen gelukkiger zijn op school. En daardoor liever en beter leren.

juf Heli Grönroos - leraar in Finland

3 jaar dezelfde klas

Wanneer Heli de klas binnenstapt, springen meteen 15 lachende gezichtjes rond haar benen. Iedereen krijgt een knuffel van de juf. Heli geeft les in het eerste leerjaar, maar volgend jaar verhuist ze mee met haar leerlingen naar het tweede en het jaar daarop naar het derde.

“Dat heeft veel voordelen. We kennen elkaar door en door. Mijn leerlingen weten wat ze van mij kunnen verwachten en ik weet hoe ik elk van hen aanpak. Omdat ze zich goed bij mij voelen, leren ze gemakkelijker.”

Dat het niet vanzelfsprekend is om elk jaar nieuwe leerstof te geven, vindt Heli een rare bedenking.


Natuurlijk is het gemakkelijker als je elk jaar opnieuw de lesvoorbereidingen van vorig jaar kan gebruiken, maar ik geef toch geen les voor mezelf?

juf Heli Grönroos - leraar in Finland

7 soorten huiswerk

Soms lees je wel eens dat Finse kinderen nooit huiswerk krijgen. Of dat er in het Finse basisonderwijs geen toetsen of examens zijn. “Dat klopt niet”, zegt Heli.

“We toetsen de leerstof wel”, zegt Heli. “Alleen plakken we er geen cijfers op. Dat is bij wet verboden in de eerste jaren van het basisonderwijs. Maar je moet als leraar wel weten waar je leerlingen staan.”

De toetsen en het huiswerk die Heli geeft, zijn niet voor elke leerling gelijk. Dat vindt ze vanzelfsprekend.

Heli geeft 7 soorten huiswerk, op niveau van elke leerling

Ruimte voor spelen

Na 45 minuten is de les Fins al gedaan. Speeltijd! Alle leerlingen trekken snel hun skikleren aan en lopen naar buiten. Zelfs bij -15 graden.

“Buiten spelen zit ingebakken in onze cultuur”, legt Heli uit. “We geloven erin dat leerlingen daar beter van worden. Hoe meer ze spelen en energie opdoen, hoe beter ze zich daarna kunnen concentreren.”

Ten laatste om 14 uur zijn alle leerlingen naar huis. Dat is belangrijk voor hun welbevinden, vinden de Finnen.

Frisse kinderen leren meer op een half uur dan uitgebluste kinderen op 2 uur.

Lesvrije uren ook op school

Finse leraren geven in principe alleen ’s ochtends les. Wanneer om 14 uur alle leerlingen naar huis zijn, is het muisstil in de gangen en de klassen. Toch blijven alle Finse leraren op school.

“Echte vergaderingen zijn er weinig”, zegt Armi Seppänen, juf in het vijfde leerjaar. “Wel overleggen we constant met andere leraren. Heel wat leerlingen hebben extra zorg nodig. Soms werkt een aanpak niet, en dan bekijken we de alternatieven. Soms bereiden we samen met een paar collega’s een les voor.”


We geven les in elkaars klassen. Ik spreek goed Engels, maar ben een kluns in techniek.
Dus neemt meester Jarkko mijn techniekles over terwijl ik Engels geef in zijn klas.

juf Heli Grönroos - leraar in Finland

De leraar heeft aanzien

Het beroep van leraar is hoog aangeschreven in Finland. Leraren krijgen er heel wat autonomie en genieten het vertrouwen van de overheid. Zo dienen de toetsen die de leraren afnemen enkel voor de leraar zelf en worden er geen ellenlange administratieve verslagen verwacht.

Daarom wil de overheid enkel de beste leraren voor de klas. De toelatingsprocedure om te mogen beginnen aan de opleiding is dan ook erg lang.

Finse leraren hebben allemaal een masterdiploma. Slechts 1 op de 3 geïnteresseerden mag aan de opleiding beginnen.

Bekijk de volledige Klasse-videoreportage: “Het geheim van het Finse onderwijs“.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 58.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...