Gepubliceerd op
Specialist

Khalid Benhaddou: Hoe kunnen we het radicalisme aanpakken?

“De islam en het Westen hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. We delen dezelfde waarden”, zegt imam Khalid Benhaddou, coördinator van het Netwerk islamexperten. Hoe kunnen we samen het radicalisme indijken? En wat is daarbij de rol van onderwijs?

Khalid Benhaddou is imam in Gent en coördinator van het Netwerk islamexperten dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren moet tegengaan. Het netwerk helpt scholen met de preventie van extremisme en gaat op zoek naar een antwoord op maat. Luister mee naar zijn lezing voor leraren die hij op 4 februari 2016 gaf.

Ik geef aan jongeren de boodschap om elkaar te leren kennen en niet aan de zijlijn te blijven staan

Khalid Benhaddou - coördinator Netwerk islamexperten

Khalid Benhaddou: “Een van de grootste problemen in ons onderwijs is het grote aantal concentratiescholen. Als jongeren elkaar niet kunnen ontmoeten op de speelplaats en niet met elkaars verschillen, levensbeschouwing en cultuur leren omgaan, kan je moeilijk verwachten dat ze straks in de samenleving voor elkaar vallen. Vandaar mijn oproep: desegregeer het onderwijs.”

Khalid Benhaddou: “Ik merk dat moslimjongeren de islam wel kennen maar nauwelijks de basiswaarden van onze democratische maatschappij. Ik ben er geen voorstander van om de levensbeschouwelijke vakken af te schaffen en te herleiden tot een soort eenheidsworst. Wel moeten we komen tot een nieuw platform waar leerlingen kunnen kennismaken met basiswaarden als vrije meningsuiting en vrijheid van religie.”
 

Meer info?

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...