Gepubliceerd op
Doe het zelf

Maak je sociale media klaar om te solliciteren

Hoe pas je je online gedrag aan als je gaat solliciteren in het onderwijs? “Blijf jezelf, maar denk na voor je een boodschap de digitale wereld in stuurt.” Dat is het advies van ex-directeur Carl Foulon en expert Elien Vanhaesebroeck.

screenshot facebookprofiel van juf die gaat solliciteren

Joyce toont dat ze staat te springen om aan de slag te gaan.


 

De directeur screent sollicitanten

“Natuurlijk screen ik leraren die op gesprek komen even vooraf”, vertelt Carl Foulon, ex-directeur van het Montfortcollege in Rotselaar. “Via LinkedIn en Google verzamel ik informatie over hen.”

“Zo heb ik een beeld van met wie ik te maken krijg. Een foto met een hanenkam of met een glas wijn in de hand is geen reden om een sollicitant geen kans te geven. Ik zal hem wel confronteren met het beeld dat hij van zichzelf schept. Wat echt niet door de beugel kan zijn extremistische, discriminerende of kind-onterende uitspraken, foto’s of links. Als ik iemand in dienst neem, maak ik daar duidelijke afspraken over.“


Een foto met een hanenkam of met een glas wijn in de hand is geen reden om een sollicitant geen kans te geven.

Carl Foulon - Directeur

“Informatie die ik via de sociale media verzamel is niet doorslaggevend, wel de indruk die iemand maakt tijdens een persoonlijk gesprek. Iemand die met passie over zijn taak als leraar vertelt, dat spreekt mij aan. Een sollicitant die zijn talenten en dromen in een stripverhaal giet en die strip onder mijn neus duwt. Dat soort creativiteit raakt bij mij een gevoelige snaar.”

screenshot facebookprofiel van juf die gaat solliciteren

Pieter speelt zijn interesses en talenten uit!

“Toch is het belangrijk dat starters hun sociale media onder de loep nemen. Via hun online profiel kunnen ze hun troeven alvast uitspelen. Ervaring bij de jeugdbeweging, speelpleinwerking of vrijwilligerswerk, dat zijn zaken die direct opvallen. Ik wil een divers lerarenteam met een brede waaier aan talenten, dus ook werkervaring binnen en buiten het onderwijs interesseert me.”
 


 

De Social Media Trainer kent tips & tricks

Elien Vanhaesebroeck, Social Media Trainer bij Talking Heads, geeft enkele tips waarmee je aan de slag kan.

screenshot facebookprofiel van juf die gaat solliciteren

Nele zet in op haar sociale engagement.

Zo maak je een verpletterende indruk:

  • Gebruik je sociale media om een goede eerste indruk te maken op je toekomstige school. Deel gerust inhoud en artikels die je interesse voor het onderwijs aantonen. Doe dit publiek, zo kunnen ook niet-connecties zien welke interesses je hebt.
  • Zet je profiel in het teken van je jacht naar een job. Laat blijken dat je staat te springen om aan de slag te gaan.
  • Gebruik een goede profielfoto: professioneel, maar vriendelijk en met een glimlach. Ook foto’s in familieverband wekken vertrouwen op.
  • Voeg zo veel mogelijk relevante info toe aan je profiel: opleidingen en cursussen, werkervaring, vrijwilligerswerk, interesses …
  • Volg de school waar je gaat solliciteren op de sociale media, zo kom je er veel over te weten. Verstuur echter geen vriendschapsverzoek naar een school of directie die je niet kent.

Euh… Foutje!

  • Vermeidt spelfauten! Een fout gespelde Tweet of Facebook-status speelt niet in je voordeel bij een sollicitatie in het onderwijs.
  • Een foto op een strandfeestje geeft niet meteen een professioneel beeld van jou. Ook alcoholgerelateerde foto’s laten een negatieve indruk na.
  • Zorg ervoor dat er op je profiel niets te lezen staat dat botst met de informatie in je sollicitatiebrief of cv.
  • Vermijd politieke statements of discriminerende opmerkingen die als ongepast kunnen overkomen.
  • Het lijkt een goed idee om je instellingen zo veel mogelijk privé te zetten. Let wel op! Dit kan de indruk wekken dat je iets te verbergen hebt.

Waar is mijn
Lerarenkaart?