Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Red de leerlingenraad

Een goed draaiende leerlingenraad is goud waard. Maar hoe voorkom je een braindrain op 30 juni, als de oudste leerlingen de school verlaten? Florian verklapt hoe hij als laatstejaars de leerlingenraad van Sint-Bavo Humaniora Gent tijdig van vers bloed voorzag en de kennisoverdracht regelde.

Florian

Mik op de lagere jaren

“Het is vooral mikken op de lagere jaren, die kunnen dan een aantal jaren meedraaien. Je merkt dat zij wel willen meewerken, maar soms wat schrik hebben van de oudere leerlingen. Maar die willen net dat de jongeren hun mond open doen. Hún noden en behoeften zijn even waardevol als die van de laatstejaars.

Daarom is het een goed idee kandidaat-leerlingenraders uit te nodigen op de vergaderingen en ze actief te laten deelnemen. Maar je kan zoiets niet forceren. Dat vraagt geduld.”
 

Communiceer duidelijk

“Onze leerlingenraad hanteert het ‘Rode Boekje’, een huishoudreglement dat alle nieuwe leerlingenraders bij het begin van het schooljaar krijgen. Het gaat over de structuur, rollen, activiteiten en budget.


Een mix van talenten vind je in elke school

De leerlingenraad gaat in september ook op weekend naar zee. Om elkaar beter te leren kennen, talenten te ontdekken, te brainstormen over nieuwe acties en verdelen de rollen. De leerlingenbegeleiders leiden alles in goede banen. Een medewerker van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) komt een halve dag samenwerken.”

 

Zet in op alle talenten

“In een goeie leerlingenraad zitten techneuten, schrijvers, sprekers, fotografen, verkopers, kritische leerlingen … De ideale mix die je ongetwijfeld in elke school vindt. Zelf ben ik vooral iemand die mensen laat samenwerken en hun talenten goed kan inzetten. Dat ondernemerschap heb ik van mijn vader en kon ik goed inzetten voor de leerlingenraad.”
 

Begin al in april

“Ronsel al in de lente inschrijvingen voor je leerlingenraadteamdag in september. (Her-)schrijf je huishoudreglement. VSK heeft een handige checklist en sjabloon. Nodig op je vergaderingen mogelijke nieuwe leerlingenraders uit.”

VSK heeft een schat aan handig materiaal voor de leerlingenraad van jouw school

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.