Gepubliceerd op
Duiding

11 voordelen van buiten spelen

Log in om te bewaren.

 1. Buiten spelen betekent bewegen: hinkelen, touwtje springen, klauteren, voetballen, fietsen … Daardoor ontwikkelt een kind zich lichamelijk vlotter, werken zijn hersendelen vlot samen en zal het kind ook beter lezen, schrijven …
 2. Buiten spelen leert je ruimte, diepte, afstand en snelheid beter in te schatten.
 3. Kinderen raken buiten hun energie kwijt. Je kind mag roepen, rennen en springen tot het niet meer kan. Sommigen prijzen het daarom ook aan als een middel tegen zwaarlijvigheid.
 4. Door buiten te spelen leren kinderen hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. Groeien wortelen echt onder de grond? Hoe lang zou het duren voor glas vergaat?
 5. De tijd voor de tv en andere schermen gaat ten koste van het spel dat een kind zelf kan verzinnen. Fantasie en creativiteit zijn belangrijke bouwstenen voor probleemoplossend denken.
 6. Buiten ontmoet je andere kinderen. Door samen te spelen ontwikkelt een kind ook zijn sociale vaardigheden, oefent zo zijn taal, leert omgaan met winst en verlies, met rolverdelingen en bouwt een gezonde dosis assertiviteit op. Dat alles vergroot de kans om gemakkelijk aansluiting bij anderen te vinden.
 7. Buitenlucht zorgt ervoor dat je kind beter slaapt.
 8. Tv kijken, huiswerk maken: je kind moet er zijn aandacht op richten. Dat is voor buiten spelen vaak niet nodig. Daarom vermindert buiten spelen stress.
 9. Kinderen ontdekken buiten gemakkelijker de mogelijkheden van hun eigen lichaam. Dat geeft zelfvertrouwen en motiveert en stimuleert een kind om weer nieuwe dingen te ontdekken. Als een kind zich zeker van zichzelf voelt, zal het ook gemakkelijker met andere kinderen spelen.
 10. Je kind leert buiten gaandeweg zelf zijn spel te organiseren: het is niet mama die een vriendje belt en een spelletje voetbal voorstelt. Buiten, en zonder het waakzame oog van hun ouders, haalt een kind zijn organisatorische capaciteiten en zin voor initiatief boven.
 11. De jongste wetenschappelijke ontdekking: buiten spelen vermindert bijziendheid.

Lees meer over buiten spelen op www.kindensamenleving.be.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...