Gepubliceerd op
Klastips

Huilende kleuters bij het afscheid. Wat nu?

De eerste weken van het schooljaar zitten er altijd huilende kinderen in de klas die ’s ochtends erg moeilijk afscheid kunnen nemen van hun mama of papa. Wat kan ik doen om die ‘schoolpijn’ te verzachten?

Bea - kleuterjuf
 1. Erken het verdriet maar problematiseer het niet

 2. Kinderen wisselen hun vertrouwde, voorspelbare omgeving voor de nieuwe context van klas en school. Voor sommige kinderen duurt het wat langer vooraleer ze zich goed voelen. Wees hartelijk en gastvrij, maar zorg tegelijk voor duidelijke afspraken en regelmaat.

 3. Heb aandacht voor het kind en troost het

 4. Overdrijf niet. Alle leerlingen vragen immers aandacht. Geef het kind complimentjes bij wat goed gaat. Zo leert het om dat gedrag te herhalen en niet de huilbuien.

 5. Zorg voor een gezellige sfeer

 6. Integreer muziek en humor en schakel voldoende identificatiemogelijkheden in zoals verhalen, poppenkast, versjes … Doe leuke speelse kennismakingsactiviteiten en maak een verkenningswandeling in de school. Bewaak bij de vakantie-overgang een gezonde afwisseling tussen in- en ontspannende activiteiten.

 7. Hou het afscheid best kort

 8. Kinderen die angst en twijfels bij ouders zien en voelen, imiteren dat. Vastberadenheid en vertrouwen daarentegen besmet positief. Maak duidelijke afspraken met ouders: tot waar kunnen ze ’s ochtends mee (tot op de speelplaats, in de klas), wanneer kunnen ze je aanspreken …

 9. Stel ouders ook gerust

 10. Vertel hoe de dag verlopen is, zet wat info en pluimen in het heen-en-weerschriftje of maak een klasblog. Wees alert voor kinderen die die eerste week afwezig blijven.

Illustratie: Van een huilend kind

Ervaring delen

Ben jij een startende leraar en wil jij ook ervaringen uitwisselen? Word lid van de Facebookgroep ‘Pas voor de klas’.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...