Gepubliceerd op
Schooltips

7 tips voor een groen schoolfeest

Emissie-expert Alex Polfliet van Zero Emission Solutions vertelt je hoe je een groen schoolfeest organiseert.“Scholen scoren vaak slechter dan bedrijven als het aankomt op CO2-uitstoot. Terwijl je met beperkte moeite en middelen het verschil kan maken.” Emissie-expert Alex Polfliet van Zero Emission Solutions vertelt je hoe je een groen schoolfeest organiseert. Leefschool ‘t Veertje in Hamme geeft het goede voorbeeld.

 1. Kies voor duurzaam eten uit de buurt

  Alex Polfliet: “Voor een groen schoolfeest koop je het best eten en drinken uit de regio. Voedsel van dichtbij is milieuvriendelijker dan wat met de vrachtwagen uit Spanje komt. Zo kan je bij de vzw Voedselteams heel betaalbare biologische groenten en fruit bestellen omdat de boer rechtstreeks levert. Kies voor streekbieren; biologische limonades uit België of biologische wijnen zijn ook betaalbaar en goed. En wist je dat een vegetarische maaltijd voor bijna 90% minder CO2-uitstoot zorgt dan een vleesmaaltijd?”

 2. Voorkom afval

  Alex Polfliet: “Het allerbeste is zo weinig mogelijk afval produceren. En de afval die er is, sorteren. Voor een groen schoolfeest kan je bijvoorbeeld eten zonder verpakking in bulk aankopen. Kies ook het best voor afwasbaar servies in plaats van wegwerp. In heel wat gemeente kan je ook gratis recycleerbare, of je kan ze betaalbaar huren bij professionele cateraars. Tijdens het schooljaar vermijd je afval door zilverpapier en drankkartons te verbieden en te vervangen door drinkbus en brooddoos.”

 3. Maak het de auto niet gemakkelijk

  Alex Polfliet: “Laat auto’s niet voor de schoolpoort parkeren of kiss-and-riden, maar creëer een parkeerzone op 100 à 200 meter van de schoolpoort. Meteen een pak veiliger en toch nog haalbaar voor de ouders met de auto komen. Een schoolfeest in de zomer is een ideaal moment om zulke maatregelen uit te testen of te starten.”

 4. Geef leerlingen op de fiets voorrang

  Alex Polfliet: “Laat de leerlingen die te voet of met de fiets naar school komen eerst naar buiten gaan. Daarna pas de kinderen die met de auto worden opgehaald. Je stimuleert niet alleen milieuvriendelijk gedrag, het is ook veiliger. Investeer bovendien in een goede fietsstalling waar fietsen veilig en droog staan.”

 5. Kies voor groene stroom

  Alex Polfliet: “De grootste groene winst boek je door échte groene stroom te kopen. Let op: er is een verschil tussen echte groene stroom die in België is geproduceerd en ‘zogezegde milieuvriendelijke stroom’. Op de website van VREG kan je snel en gemakkelijk kijken welke stroomleverancier Belgische groene stroom levert.”

 6. Duid een duurzaamheidscoördinator aan

  Alex Polfliet: “Zo’n duurzaamheidscoördinator hoeft niet per se de MOS-coördinator te zijn. Waarom niet de gebouwverantwoordelijke die sowieso betrokken is bij alles wat met het schoolgebouw te maken heeft? En bovendien: hoe meer mensen met duurzaamheid bezig zijn, hoe beter.”

 7. Wees geen groen eiland

  Alex Polfliet: “Werk samen met andere scholen, organisaties en de gemeente. Leer van elkaars ervaringen en fouten. Hoe meer scholen aan duurzaamheid werken, hoe meer gedragenheid er komt bij leerlingen en ouders.”

 


“De sappentrapper maakte ons klimaatneutraal schoolfeest af”

Leefschool ‘t Veertje in Hamme organiseerde een klimaatneutraal schoolfeest. Waarom niet je eigen bord en bestek meenemen in plaats van wegwerp servies? Of organiseer een akoestisch optreden zonder energie. En een biologisch sapje pers je op de sappentrapper. Zuinig met energie, maar plezier verzekerd!

 


Haal Klasse Magazine in je bubbel

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
 • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.