Vlaanderen
Klasse.be

Zo doen zij het

Lachende gezichten op de speelplaats, dankzij leerlingenbemiddeling

  • 18 april 2016
  • 3 minuten lezen

“Amper 15 jaar geleden was het oorlog op onze speelplaats”, vertelt juf Mieke van Basisscholengemeenschap Sint-Guido en Sint-Pieter in Anderlecht. “Nu zijn we een warme school met weinig conflicten. En als ze er zijn, lossen de kinderen ze vaak zelf op met leerlingenbemiddeling.”

Geen respect voor elkaar

Enkel lachende gezichten op de speelplaats. Niets doet vermoeden dat de school 15 jaar geleden op een dieptepunt zat. Kinderen en ouders waren ongelukkig, leraren liepen weg van de school. “Vechten en schelden. Geen respect voor elkaar of voor de leraren. Zo kon het echt niet verder”, legt juf Mieke uit.

“Een paar leraren werkten in hun klas al rond sociale vaardigheden. Vol goeie bedoelingen, maar amper op elkaar afgestemd. Daar bracht een werkgroep verandering in. Stap per stap bouwden we aan een warm klimaat in onze school.”


Ommekeer in 8 stappen

Groepsspelletjes: Al spelend werken de leerlingen aan sociale vaardigheden. Samenwerken en vertrouwen zijn cruciaal voor de sfeer op school.

Klasoverschrijdend werken: Samen plezier maken smeedt hechte banden. Na een klasoverschrijdend project slingeren de kinderen in polonaise over de speelplaats.

Helphuisje: Enkele leerlingen vormen een helpteam. Ze krijgen een speciale opleiding als bemiddelaar. De bemiddeling doen de leerlingen in het helphuisje op de speelplaats.

Helpteam: De kinderen leren: je mag boos zijn, maar nadat je bent afgekoeld zoek je samen naar een oplossing. Vaak dus met de hulp van het helpteam.

Klaspop: De vaak anderstalige kleuters leren hoe ze hun gevoelens kunnen verwoorden dankzij Bino. Deze albinopinguïn is anders, zoekt vrienden, maakt ruzie. Erg herkenbaar voor de kleintjes.

Fluohesjes: De leraren dragen steeds een fluohesje tijdens het toezicht, zo weten de leerlingen hen snel te vinden. Conflicten seinen de leraren door naar het helpteam.

Rode en groene kaart: Elke leraar heeft 3 kaarten op zak: een rode, een gele en een groene. De rode hebben ze amper nodig, de groene zijn intussen helemaal versleten.

Blije gezichten: Duidelijke afspraken, alert toezicht, een speelgoedkast, speelgoed-mag-dag en speelzones per spel … De speelplaats is weer een fijne plek.

Tinne Deboes

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


k

kathelijne

9 november 2017

Zalig, en het werkt echt!

Reageren
M

Mieke Tonnard

20 juni 2018

Klasbak artikel... bedankt KLASSE.. dank zij jullie wordt een speelplaats meer en meer een SPEELplaats

Reageren

Laat een reactie achter