Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Lachende gezichten op de speelplaats, dankzij leerlingenbemiddeling

“Amper 10 jaar geleden was het oorlog op onze speelplaats”, vertelt juf Mieke van Basisscholengemeenschap Sint-Guido en Sint-Pieter in Anderlecht. “Nu zijn we een warme school met weinig conflicten. En als ze er zijn, lossen de kinderen ze vaak zelf op met leerlingenbemiddeling.”

Geen respect voor elkaar

Enkel lachende gezichten op de speelplaats. Niets doet vermoeden dat de school 10 jaar geleden op een dieptepunt zat. Kinderen en ouders waren ongelukkig, leraren liepen weg van de school. “Vechten en schelden. Geen respect voor elkaar of voor de leraren. Zo kon het echt niet verder”, legt juf Mieke uit.

“Een paar leraren werkten in hun klas al rond sociale vaardigheden. Vol goeie bedoelingen, maar amper op elkaar afgestemd. Daar bracht een werkgroep verandering in. Stap per stap bouwden we aan een warm klimaat in onze school.”

Ommekeer in 8 stappen

 1. Groepsspelletjes

 2. Al spelend werken de leerlingen aan sociale vaardigheden. Samenwerken en vertrouwen zijn cruciaal voor de sfeer op school.

 3. Klasoverschrijdend werken

 4. Samen plezier maken smeedt hechte banden. Na een klasoverschrijdend project slingeren de kinderen in polonaise over de speelplaats.

 5. Helphuisje

 6. Enkele leerlingen vormen een helpteam. Ze krijgen een speciale opleiding als bemiddelaar. De bemiddeling doen de leerlingen in het helphuisje op de speelplaats.

 7. Helpteam

 8. De kinderen leren: je mag boos zijn, maar nadat je bent afgekoeld zoek je samen naar een oplossing. Vaak dus met de hulp van het helpteam.

 9. Klaspop

 10. De vaak anderstalige kleuters leren hoe ze hun gevoelens kunnen verwoorden dankzij Bino. Deze albinopinguïn is anders, zoekt vrienden, maakt ruzie. Erg herkenbaar voor de kleintjes.

 11. Kijkjuf en luisterjuf

 12. De kijkjuf of -meester observeert de speelplaats. De luisterjuf of -meester helpt leerlingen met een probleem. Conflicten seinen ze door naar het helpteam.

 13. Rode en groene kaart

 14. Elke leraar heeft 3 kaarten op zak: een rode, een gele en een groene. De rode hebben ze amper nodig, de groene zijn intussen helemaal versleten.

 15. Blije gezichten

 16. Duidelijke afspraken, alert toezicht, een speel-o-theek … De speelplaats is weer een fijne plek.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...