Gepubliceerd op
Klastips

Ramadan tijdens de examens: 6 tips

Voor sommige leerlingen kan de ramadanperiode zwaar zijn, zeker als die tijdens de examens valt. Hoe ga je dan om met deelnemende moslimleerlingen? Het inspectieteam Islamitische godsdienst geeft tips.
 
Vanaf de puberteit geldt de ramadan of vastenmaand als een religieuze plicht voor moslims. Dan eten of drinken zij niet van dageraad tot zonsondergang. Dat kan leiden tot vermoeidheid en verminderde concentratie. Met deze 6 tips kan jij je leerlingen helpen.
 

 1. Richt een apart pauzelokaal in waar niet gegeten of gedronken wordt.
 2. Laat de moslimleerlingen naar huis gaan, zodra hun examen klaar is. Zo kunnen ze sneller beginnen met studeren voor de volgende dag, en kunnen ze later op de dag, wanneer de vermoeidheid zich laat voelen, nog even uitrusten voor het avondmaal.
 3. Raad de leerlingen aan om ’s morgens, voor het begin van de vastentijd (tijdens het zogenaamde sahôur), voldoende te eten en te drinken, zodat zij de dag zonder moeite kunnen doorbrengen.
 4. Motiveer hen om te kiezen voor gezonde en evenwichtige voeding met veel vitamines, weinig verzadigd vet en weinig suiker. Ook genoeg water drinken en bewegen helpt hen om zich energieker te voelen.
 5. Vraag je leraren en leerlingen om moslimleerlingen niet onder druk te zetten door hen eten of drinken te willen geven.
 6. Geef een compliment en toon dat je weet dat de leerling het niet gemakkelijk heeft. “Ik vind het heel knap van je dat je het kan volhouden. Lukt het wat met het studeren?”

Suikerfeest in de examenperiode: wat nu?

Moslimleerlingen hebben het recht op de datum van het Suikerfeest gewettigd afwezig te zijn om aan die feestdag deel te nemen. Die dag kunnen ze dus geen examens afleggen.

Als school heb je dan 2 opties:

 1. Je past het examenrooster voor alle leerlingen aan.
 2. Je voorziet 2 examenmomenten, zonder dat dit in het nadeel van een van beide groepen speelt.

Bron: Departement Onderwijs en Vorming

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...