Gepubliceerd op
Zo doen zij het

“Ik geef graag een week vakantie op om te werken als vrijwilliger”

Elke zomer trekt leraar Johan van de Sint-Pietersschool in Korbeek-Lo als vrijwilliger op vakantie met kansarme gezinnen. Samen met vrouw en dochters. Het haalt hen uit hun comfortzone. “Jongeren in moeilijke situaties op weg zetten, daarvoor doe ik het.”

foto van Johan in een veld

Confronterend voor gezin

“Een paar jaar geleden vroegen 2 collega’s of ik vrijwilliger wilde worden bij Pirlewiet, een vzw die vakanties organiseert voor kansarmen. Ik aarzelde, maar waagde toch de sprong.

Ik doe het ook deels voor mijn kinderen. Ze ervaren dat kansarme kinderen niet per se anders zijn en dat je zomaar in armoede kan rollen. Voor die gezinsvakanties geef ik graag een week zomerverlof op. Want vakantie is een basisrecht voor iedereen.”

Vrijwilligers zijn geen leraren

“Elke ochtend organiseren we activiteiten, in de namiddag gaan we samen op uitstap. We zijn dan geen leraren, wel gewoon begeleiders die je kan aanspreken.

Voor sommige gezinnen is zo’n vakantie het enige moment waarop alle gezinsleden samen zijn. Daarom krijgen ze tijd om bij elkaar te zijn en respecteren we hun gezinssituatie. Eigen afspraken kunnen, maar iedereen moet er wel rekening mee houden dat we met een groep samenleven.”

Drempelvrees overwinnen

“Ik begeleidde vorige zomer voor het eerst de oudste groep: 15- tot 18-jarigen. Eerst liep het stroef. Als monitor probeer je dan alles uit de kast te halen.

Zo overtuigde ik een stille vader die gevechtsport beoefent om mee te spelen in een poppenkast. Mission impossible, zo leek het. Maar hij deed mee en was geweldig! Als ik hem tegenkom, spreekt hij me nog altijd aan met dat wolvenstemmetje.”

Opvolging verzekerd

“Kinderen uit een warm nest hebben een voorsprong. Ze krijgen steun in hun zoektocht naar later. Dat merk ik ook in mijn eerste kleuterklas. Maar ik wil kinderen in probleemsituaties mee op weg helpen, zodat ze later iets kunnen betekenen. Daarom ga ik mee als vrijwilliger. Ook al besef ik dat de kans dat het goed komt soms klein is.

En mijn kinderen? Die waren de eerste keer wat onwennig. Maar nu hebben ze er zelfs enkele hechte vriendschappen aan overgehouden. De oudste voelt het intussen kriebelen om ook monitor te worden. Goed nieuws voor Pirlewiet. Want voldoende vrijwilligers, dat blijft een jaarlijkse zoektocht.”
 
Meer opties om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem een kijkje op www.vrijwilligerswerk.be.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.