Gepubliceerd op
Klastips

Hoe kan jij leerlingen met psychische problemen helpen?

Een leraar is geen therapeut. Toch kan je veel betekenen voor leerlingen met psychische problemen of leerlingen die thuis ouders hebben met psychische problemen. Wat zoeken ze bij jou?

Zo help je leerlingen met psychische problemen

  1. Ze zoeken mensen met wie ze kunnen praten als ze dat willen. Speel geen therapeut of detective. Er is niks zo vervelend als een leraar of CLB-medewerker die zit te peuteren naar wat fout loopt. Zorg wel dat er op school plaats is om te praten over geestelijke gezondheid tout court. Je kan de leerling perfect aanspreken: ‘Ik merk dat je het de laatste tijd moeilijk hebt. Heb je zelf een idee hoe dat komt? Kunnen we helpen?’
  2. Ze zoeken een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. De school fungeert als time-out, een plek waar ze gewoon leuke dingen kunnen doen, net zoals hun leeftijdsgenoten. Confronteer de leerlingen niet voortdurend met hun problemen. Ook jeugdbeweging, sportclub, tekenacademie… kunnen als time-out fungeren.
  3. Ze zoeken informatie over hun problemen of die van thuis en willen graag dat de school leerlingen informeert omtrent geestelijke gezondheid. Het helpt de leerlingen te plaatsen wat er thuis of met zichzelf gebeurt. Voor informatie over gespecialiseerde hulp kunnen leerlingen terecht bij het CLB. Dat fungeert waar nodig als draaischijf naar meer gespecialiseerde hulpverlening (Vertrouwensartsencentra, Centra Geestelijke Gezondheid, psychologen of psychiaters…).
  4. Ze zoeken verschillende vormen van steun: extra hulp in de les, gelegenheid tot avondstudie want thuis lukt dat niet…
  5. Ze willen flexibelere en bewustere leraren. Flexibel genoeg om deadlines voor huistaken te verleggen, bewust genoeg om eens te vragen hoe het met hen gaat.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2021 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 3 november en krijg je Lerarenkaart 2021 thuisbezorgd.