Gepubliceerd op
Verhaal

Zo voelt depressie: Miekes dagboek

Log in om te bewaren.

1 op de 5 leerlingen kampt met depressieve gevoelens. Je vindt ze dus in elke school. Wil jij hen beter begrijpen? Kijk dan mee in het leven van Mieke (19). Door perfectiedrang en faalangst op school kreeg ze een burn-out en depressie.

Al sinds het eerste leerjaar is Mieke perfectionist. Ze wil absoluut goede punten behalen. Falen is geen optie. Onvoldoendes en negatieve commentaren, ook al zijn dat er niet veel, blijven in haar hoofd rondspoken. “Eigenlijk was ik toen al opgebrand”, vertelt Mieke. “Ik gaf dat niet toe, ik zette een masker op.”

De overschakeling naar de secundaire school zorgt voor extra stress. Leraren maken minder tijd voor persoonlijk contact, taken en toetsen worden zwaarder.


Het is moeilijk om elke dag op te staan en elke dag te blijven vechten. Maar ik ga mijn best doen, zoals altijd.

Mieke- 19 jaar

Mieke: “Het duurde 4 jaar voor ik openlijk durfde te zeggen dat ik depressief was. Door mijn sombere gevoelens kwam ik niet meer toe aan leren. In de klas staarde ik uit het raam. Of legde ik mijn hoofd op de bank. Op een bepaald moment stopte ik midden in een regel terwijl ik mijn agenda invulde. Schrijven lukte niet meer. Ik was op.”

Mieke krijgt te horen dat ze een burn-out en een depressie heeft. Ze laat zich opnemen in een psychiatrie voor jongvolwassenen. Daar leert ze om haar gevoelens te aanvaarden en negatieve gedachten los te laten.

“Ik vecht elke dag om hieruit te geraken. Ik wil terug van de kleine dingen kunnen genieten. Het is moeilijk. Maar ik ga mijn best doen, zoals altijd.” Bekijk Miekes videodagboek.
 

Heb je na het zien van deze reportage nood aan gesprek? Contacteer jongerenlijn Awel op het nummer 102 of Teleonthaal op nummer 106

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...