Vlaanderen
Klasse.be

Trend

Meer leraren met een bijberoep?

  • 22 juni 2016
  • 4 minuten lezen

Heb jij 2 banen of meer? Dan ben je een slashie. De benaming verwijst naar de slash die je professionele identiteit opsplitst in een hoofdberoep en een bijberoep. Ook leraren slashen er dapper op los. Waarom?

Steeds meer mensen nemen een bijberoep. Dat blijkt uit cijfers van Biz4ziB, een project van het Agentschap Ondernemen. In de laatste 5 jaar steeg het aantal zelfstandigen in bijberoep met 14 %. Daar zijn ook veel leraren bij. Precieze cijfers zijn er niet, want sinds 2009 moeten leraren hun bijberoep niet meer melden aan het Ministerie van Onderwijs.

Wat weten we over die zelfstandigen in bijberoep? 41 % doet zijn bijkomende activiteit uit passie, 25 % als hobby en 17 % als financiële extra. 69 % blijft zijn of haar hoofdberoep uitoefenen vanwege het vaste loon als werknemer, ambtenaar of leraar.

Leraren hebben specifieke redenen om 2 jobs te nemen: omdat ze enkel ’s avonds lesgeven en overdag dus tijd hebben om bij te klussen, omdat ze als starter niet aan een voltijdse baan geraken, omdat ze geen 2 maanden kunnen stilzitten tijdens de zomer.

Sinds in 2009 de cumulatieregeling werd afgeschaft, staat wettelijk gezien niets ze nog in de weg. Kleuteronderwijzer Babs Busschot en wiskundeleraar Hilde Vercauteren waagden alvast de sprong.


Babs is kleuteronderwijzer/animator

“Na mijn studies werkte ik in een kribbe. Sindsdien al 4 jaar als kleuter- en zorgjuf. Noodgedwongen deeltijds. Daarom dacht ik al een tijdje aan een bijverdienste. Toen ik op Facebook een oproep zag van een mama voor animatie op het verjaardagsfeest van haar dochter, stelde ik me kandidaat.”

“De kinderen en ouders reageerden enthousiast – ‘Babs, jij bedenkt altijd zo van die toffe dingen’. Toen wist ik: dit is wat ik wil doen. Dit bijberoep matcht ook prima met de drijfveren die tijdens mijn loopbaanbegeleiding steeds terugkwamen: creativiteit en kinderen.”

Ik wil voltijds werken, creatief bezig zijn met kinderen

Babs Busschot (33)
kleuterjuf in Basisschool De Vleugel in Zaventem

“Ik bracht het papierwerk in orde en kocht een tweedehands caravan. Die richtte ik in als ‘Creavan’, klaar voor allerlei feestjes en evenementen. Ik deed enkele try-outs en maak nu reclame om opdrachten binnen te halen.”

“Natuurlijk knutsel ik ook vaak met mijn kleuters, maar dat is veel enger. In mijn ‘Creavan’ beperk ik me niet tot ‘niet te vuil’ en allemaal hetzelfde mooie werkje. Er is veel meer ruimte voor fantasie. Ik laat kinderen experimenteren. Ik vertrek van hun belangstelling en geniet van hun verwondering als ze merken dat ze met iets kleins iets heel moois kunnen maken.”

Hilde: leraar wiskunde/naaister
Hilde Vercauteren – leraar wiskunde in het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde

Hilde is leraar wiskunde/naaister

“Ik geef wiskunde in het vijfde en zesde secundair, maar naaien is mijn grootste passie. Het is heel leuk en ontspannend om mijn aandacht op iets creatiefs te richten. In 2013 kreeg ik van 2 kanten de vraag om een workshop te geven: van de jeugddienst van Dendermonde en van een naaiwinkel. Dat was het zetje dat ik nodig had om een BTW-nummer aan te vragen.”

“Met ‘Hilde@home’ leid ik nu workshops voor kinderen en volwassenen. Puur omdat ik het graag doe. Rijk zal ik er niet van worden, daarvoor is de investering in naaimachines en materiaal te groot. Als het een extraatje oplevert, is dat leuk. Meestal koop ik daar dan stofjes voor mezelf mee.”

Rijk zal ik er niet van worden. Mijn bijberoep is pure passie

Hilde Vercauteren (37)
leraar wiskunde in het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde

“Ik geef voltijds les. Mijn bijberoep is gelukkig heel flexibel: tijdens de examens plan ik niets, tijdens de vakanties geef ik meer workshops. Ik bepaal mijn eigen agenda. ‘Nee’ zeggen is soms best moeilijk. Maar mijn job als leraar komt altijd op de eerste plaats.”

“Op school loop ik niet te koop met mijn bijberoep. De collega’s weten het wel. Ze vragen me wel eens hoeveel uren mijn dag telt, ik doe er zo veel bij! Het blijft zoeken naar evenwicht tussen job, bijberoep en gezin, maar zolang ik alles met evenveel liefde doe, lukt dat wel.”


Logo Lesgeven is alles geven

Wil jij leraar worden? Of twijfel je? Check de website van Onderwijs Vlaanderen: www.lesgeven.vlaanderen.

Lesgeven is een bewonderenswaardige job. Het is elke dag het beste van jezelf geven om het beste te halen uit je leerlingen. Het is testen geven en getest worden. Het is kansen geven, een toekomst geven. Kortom, lesgeven is alles geven.

Leen Leemans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter