Gepubliceerd op
Trend

Pokémon GO op school: verbieden of net niet?

Pokémon GO op school, alwéér een nieuwe rage op de speelplaats en in de klas. Verbieden die boel? Of net het omgekeerde: tijdens de wiskundeles van je leerlingen een betere Pokémon GO speler maken? Jeroen Bourgonjon, gameonderzoeker aan de UGent, nuanceert en geeft tips.

Pokémon GO op school

Pokémon GO op school, de zoveelste hype die doordringt tot in klas?

Jeroen Bourgonjon: “Dit is de eerste game met augmented reality die echt doorbreekt op grote schaal. Deze game is een blijvertje door de combinatie van een sterk merk zoals Pokémon, een verfijnd algoritme en de nostalgie naar de Pokémons van de Gameboy of kaarten. Bovendien is het heel toegankelijk: je hebt geen dure gametoestellen nodig, alleen een smartphone.”

Pokémon GO op school verbieden lijkt op het eerste gezicht de gemakkelijkste oplossing?

Jeroen Bourgonjon: “Overal en altijd verbieden is een mogelijkheid. Maar dat is niet het eerste dat ik scholen zou aanraden. Leerlingen hebben met een gsm een krachtig instrument in hun broekzak. Dat kan je maar beter gebruiken. Dat doen volwassenen ook: in een discussie snel iets op Google opzoeken of tellen op de rekenmachine. Gebruik Pokémon GO op school als aanleiding om het beleid rond gsm’s op punt te stellen.”

Beter om afspraken te maken rond het gebruik van Pokémon GO op school en gsm’s?

Jeroen Bourgonjon: “Gsm’s, Facebook en games leiden af in de klas. Daar moet je duidelijke afspraken rond maken. Bijvoorbeeld: bij de start van de les gsm’s afgeven, of gsm’s wel op de speelplaats maar niet in de klas. Je kan ook een stapje verder gaan en manieren zoeken om een game te gebruiken voor je lesinhoud of leerdoelstellingen. Maak daarbij wel duidelijk dat de les over wiskunde gaat en Pokémon GO een middel is.”

Zijn games in de klas een wondermiddel om moeilijkere lesinhoud meer verteerbaar te maken?

Jeroen Bourgonjon: “Games zoals Pokémon GO zijn geen wondermiddel om leerlingen te motiveren. In een klas van 20 leerlingen, zijn er 15 die af en toe gamen. Daarvan spelen er 2 een shootergame, 2 Age of Empires enzovoort. Dus met Pokémon GO bereik je nooit al je leerlingen. Dat geldt ook voor leerlingen die graag lezen: de ene houdt van strips en de andere van thrillers. De essentie is een krachtige leeromgeving creëren die inspeelt op de interesses en de leefwereld van leerlingen. Dat kunnen boeken, hobbies, Facebook of een game zijn.”

Wat als ik als leraar niet van games houd?

Jeroen Bourgonjon: “Als je zelf graag gamet, kan je bekijken hoe je dit in je les kan gebruiken. Leraren gebruiken sowieso hun eigen interesses, passies en de leefwereld van jongeren om hun lessen te verrijken en leerstof uit te leggen. Blijf vooral je zelf. Dus als je als leraar niet in games geïnteresseerd bent, hoef je niet per se achter elke hype te lopen. In de diversiteit van een lerarenteam krijgen leerlingen sowieso uiteenlopende methodes aangereikt.”

Tips: Pokémon GO in de klas gebruiken

 • Wiskunde. In Pokémon GO en andere games zijn data belangrijk. Door data een interessante context te geven, zijn leerlingen meer gemotiveerd voor rekensommen of kansberekening. Elke Pokémon heeft bijvoorbeeld een informatiekaart met hoogte, gewicht, combatpower … Welke combinaties van Pokémons of krachten zijn het best? Hoeveel Pokémons heb je nodig om België door te reizen en hoeveel wegen die allemaal samen? De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Biologie. Pokémons evolueren en de sterkste blijven leven. Ideaal voor een les over de evolutieleer? Of verken de natuurlijke habitat van de water Pokémon.
 • Taalles. Waarom niet eens een gamebespreking in plaats van een boekbespreking? Leerlingen motiveren om te schrijven gaat gemakkelijker als ze over iets kunnen schrijven dat hen interesseert. Of kan je een Pokémon in het Frans beschrijven?
 • Geschiedenis. Ga letterlijk op stap in het verleden via Pokéstops, vaak standbeelden en plekken in een stad of gemeente met historische waarde.
 • Digitale vaardigheden. Laat leerlingen een Pokémon GPS trip uitstippelen, digital stories of een infographic maken.

Pokémon GO voor beginners

 • Smartphone game. Pokémon GO is een game in de vorm van een gratis app op je smartphone.
 • Augmented reality. Pokémon GO is een game waarbij je virtuele Pokémon monstertje in de échte wereld moet zoeken, vangen en mee vechten. Je ziet de Pokémons op je gsm écht in je huis en op straat rondvliegen. Als er 500 meter verder een water-Pokémon zit, moet je er ook echt naar toe wandelen.
 • Razend populair. Nintendo lanceerde het spel begin juli 2016 in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland en later ook in België. Kinderen, jongeren én volwassenen kennen de Pokémons van het kaartspel of van op de Gameboy vroeger.
 • Gyms, Pokéstops, Pokéballs. Als je deze woorden kent, val je niet door de mand.
 • Controverse. Voorstanders vinden dat gamende jongeren nu meer buiten komen, kilometers wandelen en plots geïnteresseerd zijn in standbeelden en sociaal contact. Tegenstanders wijzen op het risico: op straat wandelen met je neus op je gsm is niet echt veilig.

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.