Gepubliceerd op
Mag dat?

Festivalbandjes uit tijdens kookles?

Ik geef kookles in het eerste jaar sociaal-technische vorming. Ik zou graag hebben dat alle leerlingen hun festivalbandjes – die ondertussen al wat groezelig zijn geworden – uitdoen voor de hygiëne. In de praktijk betekent dat kapot knippen. Mag ik dat verplichten?

Bea - leraar

Dat mag. Festivalbandjes worden – net zoals juwelen – beschouwd als een haard van bacteriën, zelfs na het handen wassen. Als er zich een voedselvergiftiging zou voordoen na de kookles, zal de school aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moeten uitleggen welke maatregelen ze genomen heeft om dat te voorkomen. Zo zal het FAVV onder andere vragen naar de hygiënemaatregelen.

Tieners zijn enorm gehecht aan hun festivalbandjes. Om duidelijk te maken dat de polsbandjes uitmoeten omwille van de voedselveiligheid en niet als kledingregel, communiceert de school dat het best ook zo aan de leerlingen en de ouders. Dat kan bijvoorbeeld via de richtlijnen of tips voor het vak waarin voedsel wordt bereid. Zo voorkom je misverstanden.

Bron: Departement Onderwijs en Vorming

Heb je een vraag over je loopbaan, je klas of je rechten en plichten als leraar? Stuur die naar redactie@klasse.be met als onderwerp ‘mag dat?’.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.