Gepubliceerd op
Duiding

De weg van school naar huis: waar even niks doen mag

Wat doen jongeren het liefst na school? Blijven hangen met leeftijdsgenoten. “Dat moment tussen school en thuis is belangrijk” vertelt Wouter Vanderstede van Kind & Samenleving. “Jongeren beslissen heel even zelf wat ze doen. Ook niets doen mag.” Wat zijn de favoriete hangplekken van jongeren?

Sommige jongeren verdwijnen na school snel in taxi-mama of in de bus. Maar de meesten blijven graag nog even hangen om hun dag te overlopen. “Dat stukje straat is een oefenschool voor later, een springplank naar de wijde wereld”, duidt Vanderstede.

Jongeren hangen rond in een supermarkt

Wat zijn typische hangplekken van jongeren?

  • Jongeren verkiezen passageplekken, waar drukte heerst en veel te zien is: een plein met bushalte, een krantenwinkel … Het station is dé plek om leeftijdsgenoten uit andere scholen tegen te komen.
  • Jongeren houden van knooppunten waar tal van wegen en fietspaden elkaar kruisen. Een logische plek om vrienden op te wachten, ook al is er vooral beton en asfalt. Hoe de plek eruit ziet, is niet belangrijk.
  • Ook grote-mensen-plekken zijn spannend om rond te hangen: een winkelstraat, een supermarkt, een frituur. Die aantrekkingskracht is dubbelzinnig: enerzijds willen jongeren bij de grote mensen horen, anderzijds is de drempel hoog en trekken ze zich graag terug in hun vertrouwde tienerwereld.
  • Jongeren kiezen een plek waar ze zich welkom voelen, waar ze niet weggestuurd worden. Die verzamelplek krijgt een bijnaam ‘op de dorpel’, ‘aan de trapkes’, ‘onder het afdak’ … Alleen als je tot de vriendenkring behoort, kan je de code kraken.
  • De beste hangplekjes houden jongeren geheim. Denk aan een verlaten loods of een bouwterrein. Romantische of avontuurlijke plekken waar je je kan terugtrekken uit de drukke wereld of ontsnappen aan sociale controle.

“Blijven plakken na school is een fenomeen van alle tijden.” besluit Wouter Vanderstede van Kind & Samenleving. “Het is de plek waar jongeren de smaak van zelfstandigheid te pakken krijgen.”

Denk maar even terug aan je eigen jonge jaren: welke nieuwe ervaring heb jij opgedaan op de weg van school naar huis?

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.