Gepubliceerd op
Verhaal

“Ik zeur altijd over slecht rapport”

“‘6 op 10? Dat is niet goed genoeg, Moësha’ Ik gruwel van mezelf als ik weer begin te zeuren tegen mijn dochter”, zegt Liesbet. Zij is mama van Moësha en Rio. Ze wil dat haar kinderen zich goed voelen op school. Maar ze staart zich soms zó blind op de punten op het rapport.

“Toen ik zelf nog een kind was, durfde ik met een 7 op 10 niet naar huis. Mijn mama ondertekende de toetsen zodat ik ze niet moest tonen aan papa. Maar ik viel door de mand toen ik mijn rapport kreeg. Want papa had natuurlijk alleen maar de goeie toetsen gezien. In het secundair werd dat probleem alleen maar groter.”

“Ik weet dus maar al te goed hoe het voelt om slechte punten te hebben op je rapport. Maar nu trap ik in dezelfde val als mijn papa. Als Moësha met een 6 op 10 naar huis komt, reageer ik: ‘Dat is niet goed, he!’ Het is sterker dan mezelf, ik kijk meteen naar de slechtste punten. Maar het hakt er wel stevig in bij Moësha.”
 

Doodongelukkig

“Vorig jaar voelde ze steeds meer druk op haar schouders omdat ik zo veel van haar verwachtte. De klastitularis kwam naar me toe en zei: ‘Mevrouw, Moësha is doodongelukkig.’ Ik ben in tranen uitgebarsten. Het was mijn schuld dat Moësha ongelukkig was. Dat wou ik mijn kind niet aandoen. Daarom laat ik haar nu zo vrij mogelijk. Ze volgt dit jaar Grafische Communicatie en Media. Ze wou dat heel graag doen, en ik vind het erg fijn dat ze zich daar goed bij voelt.”

Liesbet Knops

“Ik ben net als mijn papa: veel te streng bij slechte punten”

“Ook mijn papa heeft dat ingezien. Onlangs waren we bij mijn ouders, en Moësha had een 6,5 op 10. En ik zei: ‘Dat is niet goed.’ Daarop zei mijn papa: ‘Liesbeth, dat zijn punten voor wiskunde, en die zijn wel goed. Ik was vroeger veel te streng, ik wil niet dat jij nu hetzelfde doet met Moësha.'”
 

Fier

“Toch blijf ik veeleisend. Daar zit ik wel mee. Het lijkt alsof Moësha alleen maar moet presteren. Maar dat is niet zo. Ik wil gewoon het beste voor haar. Goeie punten staan nu eenmaal mooier op het rapport. Goeie punten geven je dat heerlijke gevoel: mijn kind kan het.

“Maar ik vergeet soms dat mijn kind heel hard moet werken voor een goed resultaat. En ze wil echt die goeie punten halen. Omdat ze voelt dat ik dan fier ben op haar. Maar ik ben altijd fier op haar, goeie punten of niet.”

Dit artikel heeft als onderwerp , Dit artikel is interessant voor een

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.