Gepubliceerd op
Opvoedtips

12 manieren om faalangst te vermijden

Kinderen hebben het recht om fouten te maken. Daar leren ze net het meeste uit. En zo vermijd je faalangst. Dat zeggen auteur Marc de Bel en kinderpsychiater Lieve Swinnen in het boek ‘Faalplezier’.

12 tips

Doen:

 1. Niet twijfelen. Onder druk van overbezorgde ouders durven kinderen dingen niet te doen. Dat is jammer voor hun zelfvertrouwen. Door af en toe op hun bek te gaan, leren ze net het meest.
 2. Je kind zichzelf laten worden. Je kind motiveren is goed, maar verplicht het niet te worden wat het niet wil. Laat het groeien in zijn eigen tempo, en af en toe lekker slordig zijn, op zijn eigen plekje.
 3. Toekijken vanop afstand. Wees er altijd voor je kind wanneer het je nodig heeft, geef het al je liefde, luister, en moedig positief gedrag aan.
 4. Het goede voorbeeld tonen. Kinderen luisteren zelden echt naar wat je ze vertelt, maar kijken des te meer naar wat je doet.
 5. Je kind geruststellen. Angst zorgt immers voor stress. Zeg dat bang zijn normaal is, dat jij ook wel eens bang bent, en dat het zich daar niet voor hoeft te schamen.
 6. De regels die je samen hebt opgesteld consequent toepassen. Warme, maar duidelijke en veilige grenzen zijn nodig. En dat je kind die af en toe overschrijdt, is normaal. Daaruit leert het.

Niet doen:

 1. Altijd en overal perfectie willen. Dat geldt ook voor jou als ouder. Voor je kind is het waardevol te ervaren dat supermama of -papa ook niet altijd alles kan.
 2. Je kind vergelijken met anderen. Elk kind is uniek.
 3. Je kind tegen alles willen beschermen. Je kind moet zelf zijn weg zoeken. Laat het fouten maken, en met plezier. Het is als een voetbalwedstrijd: je kind staat op het veld, jij staat langs de zijlijn te supporteren (zonder te bulderen).
 4. Liegen tegen je kind. Dan kan jij ook eisen dat het eerlijk is tegen jou. Ook dingen verdoezelen of verzwijgen is een vorm van liegen. Wees open. Dan zal je kind spontaner vertellen wat het echt heeft meegemaakt.
 5. Je eigen angsten doorgeven aan je kind. Wanneer jij de buitenwereld als bedreigend ervaart, is de kans groot dat je kind dat gevoel overneemt.
 6. Toegeven om je kind niet te frustreren. Op die manier went je kind aan het verkeerde idee dat het altijd zijn zin krijgt en niet moet luisteren. Niemand houdt van een verwend nest.

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.