Vlaanderen
Klasse.be

Specialist

Zo praat je in de klas over vaccinatie bij kinderen

  • 27 januari 2022
  • 5 minuten lezen

Kinderen vaccineren tegen corona. Het leeft in onze samenleving, en dus ook bij jou op de lagere school. Hoe kan je als leraar met je leerlingen over vaccinatie praten zonder te polariseren? Met deze tips van Telidja Klaï, ontwikkelingspsycholoog voor Ketnet, ben je klaar voor een veilig gesprek.

Waarom is ‘vaccinatie van kinderen’ een belangrijk thema?

Telidja: “Corona en vaccins behoren vandaag nu eenmaal tot onze leefwereld, ook die van kinderen. Daarom gaat iedereen die kinderen begeleidt in hun ontwikkeling er beter het gesprek over aan. Dat is de taak van ouders, maar ook van leraren. In enkele scholen zien leerlingen zelfs een vaccinatiebus op hun speelplaats staan. Het is niet omdat kindervaccinatie een gevoelig thema is, dat je het moet mijden, integendeel. Dat doen we toch ook niet met andere moeilijke stof zoals seksuele opvoeding?”

vaccinatie bij kinderen
Telidja Klaï: “Informeer je leerlingen over vaccinatie en laat hun emoties landen.”

Hoe pak je dat aan?

Telidja: “Het is altijd een goed idee om te vertrekken bij wat in de hoofden van je leerlingen leeft. Met welke vragen lopen ze rond? Wat willen ze weten? Wat weten ze al? Observeer spontane gesprekken in je klas of op de speelplaats. Die geven jou aanknopingspunten om het erover te hebben.”

Wat als vaccinatie niet leeft bij je leerlingen en kinderen het vanzelfsprekend lijken te vinden dat de ene wel een prik krijgt en de andere niet?

Telidja: “Als je het topic nog niet hoorde vallen, kan je een brainstorm organiseren. Of een box in je klas plaatsen waarin leerlingen vragen, twijfels of weetjes over vaccinatie kunnen deponeren. Zo ontdek je of er nog kennisgaten zijn, hoe ze die – al dan niet met fantasie of foute info – invullen en bied je de kans om zaken voor hen op te zoeken waar ze honger naar hebben.”

Wat vertel je?

Telidja: “Leg eerst uit wat een vaccin betekent, zelfs los van corona. Omdat het woord vaccin zo vaak valt, gaan we er vanuit dat kinderen weten wat dit is. Maar is dat zo? Ze weten ondertussen dat het over een spuit in de arm gaat, maar wat is het doel? Waarom vaccineren mensen zich? Zijn er vaccins die volgens wet verplicht zijn? Gebeurt het ook bij dieren?”

Jouw doelstelling is nooit om de kinderen te overtuigen zich te laten vaccineren

Telidja Klaï
ontwikkelingspsycholoog bij Ketnet

Wat vertel je beter niet?

Telidja: “In de klas moet je geen standpunt rond kindervaccinatie doorduwen. Expliciteer dit voor je in het onderwerp duikt: ‘We gaan samen uitzoeken wat vaccinatie inhoudt, maar we gaan het niet hebben over de keuze van je ouders. Wel of niet gevaccineerd, wettelijk gezien mag je daar niet naar vragen. ‘Thuis beslist om niet gevaccineerd te worden? Da’s oké. Krijg je wel een spuitje? Da’s ook prima.’” 

“Wanneer een leerling jou vraagt of je zelf voor vaccinatie koos, kan je de vraag terugspelen: ‘Zou het een goed idee zijn als ik gevaccineerd ben, en waarom’? Zo zet je je leerling aan het denken. En schakel jij je persoonlijke antwoord uit. Polsen naar hun moreel kompas over vaccinatie doe je beter ook niet. Eerst en vooral: kinderen uit de lagere school laten oordelen of een prik net goed of slecht voor jou en de maatschappij is, is complex om te bevatten. Ten tweede: het zijn de ouders die finaal over vaccinatie beslissen.”

Hoe vermijd je dat het vaccin je klas in 2 kampen deelt?

Telidja: “Het is belangrijk dat je over betrouwbare info beschikt en die kan vertalen naar de klas. Kijk bijvoorbeeld samen naar Karrewiet. Daar vind je objectieve en wetenschappelijk onderbouwde reportages die vertrekken van de vragen van kinderen. Deze uitzending bijvoorbeeld toont op 04:04 hoe een prik gezet wordt.” 

“Na zo’n reportage, kan je je klasgesprek voeren: wie kan in eigen woorden vertellen wat hij gezien heeft? Wat vond je interessant, wat verrassend? Op welke vragen kreeg je een duidelijk antwoord? Met welke vraag blijf je nog altijd lopen? Kinderen filteren zelf de informatie die er voor hen toe doet. Als leraar vul je de gaten in die er nog zijn.”

Telidja Klaï over vaccinatie bij kinderen
Telidja Klaï: “Ouders willen het beste voor hun kind. Dat ze nerveus en bezorgd reageren op kindervaccinatie symboliseert hun betrokkenheid.”

Riskeer je emotionele reacties van ouders na een les over vaccinatie?

Telidja: “Ouders willen het beste voor hun kind. Dat ze nerveus en bezorgd reageren op kindervaccinatie symboliseert hun betrokkenheid. Begrip tonen doet hen deugd. Zo zullen zij ook begrijpen dat je hun kind informeert maar niet stuurt. Het is sowieso niet je bedoeling om het kind en de ouders te pushen om wel of niet te vaccineren. Zelfs als er een vaccinatiebus op de parking van de school staat, blijven ouders vrij om te kiezen.”

Een kind vertelt je dat het liever niet (of net wel) gevaccineerd wordt. Hoe reageer je?

Telidja: “De kans dat kinderen van 5 tot 12 jaar dit spontaan uiten, is vrij klein. Want deze leeftijdsgroep is heel loyaal aan hun ouders en volgt hun beslissing. Een kind kan het wel moeilijk vinden wanneer het als enige van de klas gevaccineerd wordt, of net niet. Of als het vast zit tussen (gescheiden) ouders die het niet eens raken.” 

“Als je zo’n signaal opvangt, is het belangrijk dat je luistert en hen positief aanspreekt: ‘Knap dat je dit zegt’. Natuurlijk moet je niet tussen de 2 vuren gaan staan, maar misschien kan je dat kind helpen om thuis te verwoorden wat het denkt en waarom het meningsverschil hem of haar verdrietig maakt. Of lukt het vlotter met een briefje?”

Je merkt dat een leerling bang is over de beslissing die hun ouders rond vaccinatie maken. Hoe reageer je?

Telidja: “Voor een kind is het vaak al oké wanneer zijn gevoel gezien of gehoord wordt. Maak daarom van je klas een veilige plek waar emoties over vaccineren mogen landen. Tip hen hoe je op iets fijns kan focussen en zo de angst buiten je lichaam zet. Door te tellen, een lied te zingen of te denken aan een ijsjesparadijs. Naar jouw tip kunnen ze teruggrijpen wanneer een bang gevoel hen overvalt.”

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter