Blog Gepubliceerd op

De weg naar de nieuwe school

1 reactie

Log in om te bewaren.

Delen

Loslaten hoort bij opvoeden. Dat ervaart ook papa Sam nu zijn zoon alleen naar school gaat: “Hij krijgt autonomie en geniet daarvan met volle teugen.” Sam De Graeve is creatief directeur bij Woestijnvis en papa van Gust (11), Bente (16), Lotte (18). Hij blogt dit jaar voor Klasse.


Autonomie is als toverdrank

Sam De Graeve

 

Onze elfjarige zoon Gust mag sinds 1 september alleen met de step naar de secundaire school, zijn eerste jaar ‘humaniora’. Je zou denken dat hij heel nerveus is over de nieuwe school – dat zijn wij als ouders namelijk, immer twijfelend of we wel de goede schoolkeuze maakten – en de nieuwe vriendjes, maar hij is vooral trots dat hij in één keer een pak autonomie gewonnen heeft en alleen de stad in mag.

Sindsdien zit hij meer rechtop dan ooit aan de ontbijttafel. En legt ons uit hoe hij het precies aanpakt. ‘Eerst het straatje met de bomen, dan langs de graffiti van de buffel …’ Met de gebruikelijke overweldigende chocosnor beschrijft hij telkens kauwend de weg die hij zal afleggen en waarover hij in zijn bed al urenlang heeft liggen peinzen. ‘Dan ga ik over die grote markt, en langs het huis van opa en oma’.

Als bij een kat de staart zijn humeur aangeeft, dan lijkt het alsof bij onze zoon zijn weerborstels zijn emoties verraden. En ze staan alle 3 vrolijk omhoog.

Hij krijgt autonomie, en het effect daarvan moet niet onderdoen voor dat van de toverdrank uit de strips van Asterix. De stad is van hem. Zelden heeft hij zo veel focus voor om het even wat gehad. Hij zal gaan, zien, en de stad overwinnen.

De heenweg doet hij binnen de tijd, ’s avonds doet hij er langer over. Het belang van huiswerk is nog niet helemaal doorgedrongen, en hij mag dan graag eens langsgaan bij een vriend of met step de stad omsingelen.

We zijn erg nieuwsgierig naar hoe het gaat op de nieuwe school. Als we daarnaar vragen, krijgen we typische jongensantwoorden als een kortaf ‘goe’ of ‘ok’, en dan denken we maar dat geen nieuws goed nieuws is. Maar als we vragen hoe hij naar huis gereden is, krijgen we een uitgebreid verslag van een lieverd met wel erg grote weerborstels.

Sam De Graeve

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een