Gepubliceerd op
Specialist

Racisme bij ouders: hoe reageer je?

‘Haal die vod van je kop’ of ‘Dat kan je vriend niet zijn want hij is (g)een moslim’. Racistische reacties kan je ook bij ouders aan de schoolpoort tegenkomen. Soms leidt dat zelfs tot een slaande ruzie. Hoe reageer je als school op zo’n incident? “Wees duidelijk. En kies voor de dialoog”, zegt Cathy de Raes. Zij is projectmanager Basisonderwijs en Leerlingenbegeleiding bij de Pedagogische Begeleidingsdienst van het GO!.
 

 1. Wees duidelijk: dit kan niet door de beugel

  Of je nu leraar of directeur bent, distantieer jezelf van de racistische woorden. Maak duidelijk dat zulke uitspraken voor jou onaanvaardbaar zijn, vanuit je persoonlijke visie, het schoolreglement en zelfs de grondwet. Dit kan niet.

 2. Hou het incident zo klein mogelijk

  Beperk de chaos en het tumult zo veel mogelijk. Kinderen begrijpen de context van het incident immers niet helemaal. Misschien hebben zij de racistische opmerking zelfs niet gehoord. Zo’n ruzie komt hard aan, zeker bij de kinderen van de betreffende ouders. Zij zullen altijd de kant van hun eigen papa of mama kiezen. Want hun ouders zijn voor hen veel meer dan die ene uitspraak.

 3. Praat met de ouder

  Nodig de ouder die de racistische uitspraak deed, uit voor een gesprek. Confronteer hem of haar met het incident en vraag door naar mogelijke oorzaken. Is er onlangs iets ingrijpends gebeurd in zijn leven dat het gedrag verklaart? Praat het incident niet goed, maar zorg ervoor dat de ouder zijn verhaal kan doen. Zo voelt hij zich gehoord en luistert hij beter naar je boodschap.

 4. Wijs op het belang van een veilige leeromgeving

  Vat het pedagogisch project op een positieve manier samen: “Wij willen een veilige leeromgeving creëren voor alle kinderen – ook die van jou – waarin iedereen een plek krijgt, zich aanvaard voelt en niet wordt aangevallen op zijn identiteit. Daarom gaan we respectvol met mensen om, ongeacht onze persoonlijke tragedies – daar hebben de mensen die je nu aanvalt niets mee te maken.”

  Je kan ook verwijzen naar het nieuw decreet leerlingenbegeleiding. Dat verplicht scholen om het psychisch-sociaal functioneren van hun leerlingen waarborgen op niveau 0 van het zorgcontinuüm (basiszorg). Bescherming tegen racisme valt daar onder.

 5. Keur het gedrag af, niet de persoon

  Een speelplaatsverbod geeft het verkeerde signaal, alsof je racisme buiten de schoolpoort wel tolereert. Zulke uitspraken kunnen nooit, nergens, door niemand – zo staat het in de grondwet. Maak duidelijk dat de ouder nog altijd welkom is in de school, zolang hij zich aan de regels houdt. Op die manier keur je het gedrag af, niet de persoon.

 6. Voer een antiracismebeleid: voor en door ouders

  Openlijke racistische praat veroorzaakt ophef. Beperk de roddels, bijvoorbeeld door een ouderavond te organiseren. Omschrijf het voorval zo feitelijk mogelijk en leg uit welke stappen de school heeft gezet. Laat de ouders vervolgens samen nadenken over de vraag “Hoe kunnen we voorkomen dat dit nog eens gebeurt?” Dat verbindt hen met elkaar en geeft bovendien de betrokken ouder(s) de kans om zich van een andere kant te tonen.

 7. Geef je beleid kleur met aantrekkelijke posters

  Zorg dat het antiracismebeleid blijft leven in de school, bijvoorbeeld door ‘Loesje’- of ‘Omdenken’-posters in de gangen te gangen die je visie illustreren. Zo zet je ouders en leerlingen met humor aan het denken.

 8. Zet aan tot actie in het schoolreglement

  Moedig in het schoolreglement leerlingen en ouders aan om racistische incidenten te melden. Maar tref ook als schoolteam maatregelen. Stel samen een gedragscode op en denk een stappenplan uit.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 56.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...