Gepubliceerd op
Gesprekstips

Briefwisseling tussen school en ouders: 10 concrete ideeën

Bereikt je boodschap op papier de ouder(s) niet? Krijg je nauwelijks reactie? Met deze concrete en haalbare tips kan je efficiënter de aandacht van ouder(s) krijgen.
 

 1. Gebruik verschillende kleurtjes voor verschillende soorten boodschappen. Mededelingen bijvoorbeeld print je op roze papier. Een boodschap waar ouders op moeten reageren, print je op een ander kleur. Bundel vragen die de ouder(s) moet beantwoorden op een strookje om af te knippen/scheuren.
 2. Geef je berichten mee in een transparante map. Zo ontdekken ouders meteen of er een boodschap in de boekentas steekt. Hoe kleiner de map, hoe beter ze in elke boekentas past.
 3. Is je boodschap dringend? Door een lintje, een das, een pin … aan de boekentas van je leerlingen te hangen, zien ouders dat je boodschap die in de boekentas steekt dringend is.
 4. Kies een vaste dag, bijvoorbeeld de vrijdag, waarop je een boodschap meegeeft aan ouders.
 5. Komen ouders tot aan de klas? Hang per klas een mededelingsbord op en prik er hetzelfde briefje aan vast. Komen ouders tot aan de schoolpoort? Voorzie er een vitrinekastje om je boodschap in te communiceren. Let wel op voor verouderde informatie. Als je informatie up-to-date blijft, gaan ouders het mededelingsbord effectief gebruiken als dé referentie.
 6. Print de Klasse jaarkalender, vul er de klasactiviteiten op in en hang de kalender uit in de buurt van je klas, bijvoorbeeld aan de buitenkant van je klasdeur.
 7. Spreek ouders aan over de boodschap die in de boekentas steekt of uithangt en nodig hen uit om aandacht te besteden aan de boodschap.
 8. Krijg je vaak te horen dat ouders je boodschap niet vonden? Overweeg om je boodschap te verspreiden op een etiket dat je bijvoorbeeld in de agenda of het heen-en-weer-schrift kleeft.
 9. Trek de aandacht van de ouders door gebruik te maken van een beeld, illustratie of foto. Ze wekken de lees-appetijt op.
 10. Pictogrammen bij je tekst maken je boodschap extra duidelijk.

 

Inspireert Klasse Magazine jou in 2021-2022?

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, posters, kaartjes ...
 • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.