Vlaanderen
Klasse.be

Gesprekstips

Briefwisseling tussen school en ouders: 10 concrete ideeën

 • 27 mei 2016
 • 2 minuten lezen

Bereikt je boodschap op papier de ouder(s) niet? Krijg je nauwelijks reactie? Met deze concrete en haalbare tips kan je efficiënter de aandacht van ouder(s) krijgen.

 1. Gebruik verschillende kleurtjes voor verschillende soorten boodschappen. Mededelingen bijvoorbeeld print je op roze papier. Een boodschap waar ouders op moeten reageren, print je op een ander kleur. Bundel vragen die de ouder(s) moet beantwoorden op een strookje om af te knippen/scheuren.
 2. Geef je berichten mee in een transparante map. Zo ontdekken ouders meteen of er een boodschap in de boekentas steekt. Hoe kleiner de map, hoe beter ze in elke boekentas past.
 3. Is je boodschap dringend? Door een lintje, een das, een pin … aan de boekentas van je leerlingen te hangen, zien ouders dat je boodschap die in de boekentas steekt dringend is.
 4. Kies een vaste dag, bijvoorbeeld de vrijdag, waarop je een boodschap meegeeft aan ouders.
 5. Komen ouders tot aan de klas? Hang per klas een mededelingsbord op en prik er hetzelfde briefje aan vast. Komen ouders tot aan de schoolpoort? Voorzie er een vitrinekastje om je boodschap in te communiceren. Let wel op voor verouderde informatie. Als je informatie up-to-date blijft, gaan ouders het mededelingsbord effectief gebruiken als dé referentie.
 6. Print de Klasse jaarkalender, vul er de klasactiviteiten op in en hang de kalender uit in de buurt van je klas, bijvoorbeeld aan de buitenkant van je klasdeur.
 7. Spreek ouders aan over de boodschap die in de boekentas steekt of uithangt en nodig hen uit om aandacht te besteden aan de boodschap.
 8. Krijg je vaak te horen dat ouders je boodschap niet vonden? Overweeg om je boodschap te verspreiden op een etiket dat je bijvoorbeeld in de agenda of het heen-en-weer-schrift kleeft.
 9. Trek de aandacht van de ouders door gebruik te maken van een beeld, illustratie of foto. Ze wekken de lees-appetijt op.
 10. Pictogrammen bij je tekst maken je boodschap extra duidelijk.

Cherline De Maeght

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


P

Peter Van der Eeecken

28 september 2016

Beste,

We doen heel wat briefwisseling met de ouders per mail en het blijkt dat we zo heel wat meer ouders vlugger bereiken.
Brieven met een invulstrookje worden wel op papier meegegeven maar dan inderdaad op "de brievendag", bij ons op vrijdag.

Vriendelijke groeten,
Peter

Reageren
P

Peter

28 september 2016

Eigenlijk is het erg dat we ouders op zo'n manier moeten doen kijken in de schooltas van hun eigen kind(eren)!!
Het toont aan hoe geïnteresseerd ze zijn....
De 10 tips zijn wel heel goed! Heel wat scholen kunnen er van opsteken.

Reageren
K

Klaar Vander Vennet

3 oktober 2016

Misschien moet u niet te snel besluiten dat ouders niet geïnteresseerd zijn in de schoolloopbaan van hun kind, omdat brieven niet altijd gelezen worden. Er zijn verschillende manieren van ouderbetrokkenheid!

Reageren
K

Karina Verhoeven

2 oktober 2018

Fijn deze tips te lezen; ik geef ze bijna allemaal mee in bijna alle opleidingen schoolleiders. En systematiek zoals Peter schrijft m.b.t. de 'brievendag" helpt. Vandaag hoorde ik nog van een directie basisonderwijs dat zij te pas en te onpas brieven en mails uitzendt. Systematiek en duidelijkheid in de communicatie en informatiedoorstroming brengen rust.
Karina

Reageren
W

Wim

2 oktober 2018

Dezelfde ouders die hun mails niet opvolgen en lezen, lazen vroegen ook hun brieven niet. Door veel met mail te werken sparen we ook heel wat papier uit. Gerichte boodschappen worden toch ook nog op papier meegegeven. Anderstalige ouders worden op school uitgenodigd om de communicatie op papier door te nemen. Dat was begin dit schooljaar vooral nodig met al het papierwerk rond GDPR.

Reageren
E

Elly

3 oktober 2018

Jammer dat alle tips gericht zijn op basisscholen... Hoe krijg je ouders aan het lezen op een middelbare school?

Reageren

Laat een reactie achter