Gepubliceerd op
Opvoedtips

“Moet ik Nederlands spreken met mijn kind?”

Papa Mehmed twijfelt. Is het wel goed dat hij thuis met zijn zoontje Turks praat? Jawel, zegt Yeter Yesilgöz van het Huis van het Nederlands in Brussel. “Praat thuis met je kind in een taal die je goed kent. Zorg er wel voor dat je kind ook met Nederlands in contact komt.”
 

Praat veel en in je eigen taal

Van bij de geboorte maken ouders taalkeuzes voor hun kind. Het begint met: welke taal zullen we thuis met ons kind spreken? Niet evident als je anderstalig of meertalig bent. Heel wat anderstalige ouders denken onterecht dat hun moedertaal minder waard is dan de officiële Belgische talen Nederlands of Frans.

Het Huis van het Nederlands raadt ouders aan om thuis de taal te gebruiken waarmee ze zelf het best vertrouwd zijn. Want in die taal kan je verhalen lezen, liedjes zingen, versjes opzeggen, kortom de taalontwikkeling van je kind stimuleren. Een goed ontwikkelde moedertaal is belangrijk om later vlot andere talen te kunnen leren.

Spreken de partners elk een andere taal? Dan kan je kind beide talen leren. Spreek beide consequent je eigen taal met je kind. Kinderen moeten beide talen regelmatig horen en de kans krijgen om ze te spreken.
 

Zoek oefenkansen voor Nederlands

Je thuistaal hoeft dus niet dezelfde te zijn als de schooltaal. Zorg er dan wel voor dat je kind ook buiten de schoolmuren met de schooltaal in contact komt.
 
Bijvoorbeeld

  • Laat je kind met Nederlandstalige kinderen spelen.
  • Doe met je kind mee aan Nederlandstalige activiteiten: een speelgroep, een turnclub …
  • Kijk samen naar Nederlandstalige televisieprogramma’s.
  • Laat je kind naar Nederlandstalige liedjes luisteren.
  • Breng je kind naar een Nederlandstalige kinderopvang.
  • Kies voor een Nederlandstalige babysit.

 

Leer zelf Nederlands

Het is goed dat ouders ook zelf de schooltaal van hun kind leren en gebruiken in contacten op school, in de wijk, in de winkel … Zo toon je dat een goede taalkennis belangrijk is en leg je vlot contact. Je geeft je kind ook een goed gevoel mee bij het Nederlands.

Maar een taal leren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ouders maken dus best een realistisch plan en zoeken een opleiding op hun eigen niveau en ritme.
 


Meer advies? Neem een kijkje op www.huisnederlandsbrussel.be en www.kindengezin.be.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

  • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
  • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
  • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.