Vlaanderen
Klasse.be

Doe het zelf

Tijd besparen: tips om je schoolwerk te managen

  • 13 oktober 2016
  • 3 minuten lezen

Lesvoorbereidingen, vergaderingen, administratie, verbeterwerk … Voor leraren zijn die bijkomende taken een job op zich. Hoe plan je ze efficiënt in? 11 tijdbesparende tips om je schoolwerk efficiënter te managen.

1. Kies je piekmoment

Ochtendmens of avondmens? Pas je schema aan jouw ritme aan! Krijg jij bergen verzet om 6 uur ’s morgens, dan kan je partner de kinderen klaarmaken voor school. Ben je meer een nachtvlinder, laat hem/haar dan een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Of sluit een compromis: om de beurt op zaterdagochtend naar de voetbalmatch, zodat de ander kan werken.

2. Schrijf alle stappen uit

Denk niet in doelen, maar in handelingen. Een hoekenwerk metend rekenen vraagt meer tijd dan even een ouder aanspreken. Je moet opdrachten verzinnen, materiaal verzamelen, groepjes indelen … Noteer alle individuele stappen op je to-dolijst, zo krijg je zicht op de werklast. Doordat je sneller iets kan afvinken, voel je je bovendien productiever.

3. 2-minutenregel

Een tijdsmanagement-klassieker: alles wat minder dan 2 minuten kost, handel je het best meteen af. Dan is het uit je hoofd. Een e-mail direct beantwoorden, taken of cursusmateriaal direct op de juiste plek opbergen … Alles wat je uitstelt, stapelt zich op: fysiek én in je hoofd. Dat geeft stress.

4. Een lege inbox

Ook in je inbox of Smartschool kun je de 2-minutenregel toepassen. Alles wat snel kan, beantwoord je meteen. De overige berichten verdeel je over 3 mappen. ‘Actie’ bevat alle mails die je meer dan 2 minuten kosten. In ‘Lezen’ verzamel je alles wat je op je gemak wil doornemen. ‘Wachten’ is een lijstje van mensen die je achter de veren moet zitten. Volg dit wekelijks op.

5. Stel vervelende taken niet uit

’s Avonds een stapel toetsen nakijken, in het weekend brainstormen over een themaweek. Zie je ergens tegenop? Doe dat schoolwerk zo snel mogelijk, dan ben je ervan af. Plan er niet meer dan een uur voor. Deadlines geven een mens vleugels. Deel je schema zo in dat je stipt moet vertrekken. Je zal versteld staan hoe snel je in actie schiet.

6. Stel prioriteiten

Mensen die het hoogste woord voeren in de lerarenkamer, krijgen ook het meest aanvragen voor projectgroepen, vergaderingen en advies. Maak keuzes. Waarvan krijg je energie, waar liggen kansen voor collega’s? Voor jou zijn de bosklassen misschien routine geworden. Waarom niet een enthousiaste starter de kans geven zich daarop te storten?

7. Creëer een ‘bubble’

Als jij snel afgeleid bent, is de lerarenkamer niet de beste werkplek. Zonder je af, desnoods met een koptelefoon, en vermijd digitale stoorzenders als Smartschool en Facebook. Met de app Pomodoro kan je een schema instellen van in- en ontspanning, zodat je na 25 minuten focus een welverdiende 5 minuten mag nietsdoen. Of bewegen.

8. Plan op basis van locatie

Niet alles moet thuis. Sommige taken, zoals werkbladen kopiëren, moeten sowieso op school. Doe dat tijdens je springuren of op het einde van je middagpauze, zo verlies je geen tijd. Reis je met het openbaar vervoer, dan kan je onderweg naar huis al wat verbeter- of ander schoolwerk doen.

9. Maak van de nood een deugd

Vaak kan je werk en privé combineren. Misschien is er dicht bij de muziekschool wel een leuk café waar jij je lessen kan voorbereiden terwijl zoonlief leert drummen. Nascholing in een andere stad? Combineer die met een etentje. Of maak een gezinsuitstap naar het museum dat je met je klas wil bezoeken.

10. Vertraging? Een zegen!

Heeft de trein wéér vertraging? Loopt je tandarts achter op schema? Staar eens uit het raam in plaats van naar je Facebook-wall. Dat is het perfecte moment om lesideeën op te doen of uit te werken. Noteer je invallen systematisch in een notitieboekje of –app.

11. Wat zou een ander doen?

Moeilijke klas? Blijf niet alleen zoeken naar oplossingen, maar vraag advies. Denk verder dan je collega’s of een Facebook-groep voor leraren. Ook je partner of een vriend(in) met een heel andere achtergrond kan je helpen. Een ander perspectief werkt verfrissend. Denk ook out of the box: hoe zou een chirurg of circusdirecteur deze situatie aanpakken? Wat zou Barack Obama doen?


Meer tijdbesparende tips vind je in het boek ‘Zo word je een productiviteitsninja’ van Graham Alcott. Of bij de Nederlandse ninja’s.

Kyra Fastenau

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


S

Sanne

12 maart 2018

Dit is een interessant en terecht artikel. Het is niet even makkelijk om de administratie op orde te hebben. Dit op jonge leeftijd leren heeft voordelen voor de rest van je leven.

Reageren
S

Saskia B

10 november 2021

Wat met gewoon de administratieve rompslomp verminderen, vele vergaderingen bundelen en ons ons werk laten doen: aan de slag gaan met jongeren, met passie voor ons vak en in een veilige omgeving. Weg met verantwoordingsoverload naar ouders, administratie en overheden.

Reageren

Laat een reactie achter