Gepubliceerd op
Doe het zelf

10 tips voor een geslaagde opendeurdag

Vroeger een Vlaamse kermis, nu een infobeurs: de opendeurdag blijft het visitekaartje van je school. Maar een imago bouw je niet op 1 dag. Zet je schooldeuren succesvol open met dit stappenplan.

leerlingen verkleed tijdens opendeurdag school

10 stappen

 1. Stel een werkgroep ‘open deur’ samen, ook met leerlingen en ouders, en duidelijke taken voor elk. Bedenk samen een strak, origineel concept.
 2. Nodig ouders en vrienden van de school uit via sociale media. Zo bereik je ook je oud-leerlingen. Zij zijn de beste reclame voor je school.
 3. Rol de rode loper uit voor ouders en hun kinderen. Een bloemetje aan het onthaal, tapas tijdens de rondleiding, een streekbier aan de inschrijvingsbar, een bonnetje voor een pannenkoek. Wees warm, maar ook eerlijk. Want de stijl van een school proef je zodra je ze binnenstapt.
 4. Geef rondleidingen op maat aan de ouders. Stippel een parcours uit, en ga als leraar-privégids mee. Zo kan je ouders individueel te woord staan.
 5. Praat als gids voor de ouders ook over welbevinden op school. Beperk je niet tot info over de juiste studiekeuze. Vertel wel hoe je je leerlingen individueel begeleidt en welke inspraak ze hebben.
 6. Laat kandidaat-leerlingen opvangen door leerlingen van je school. Zij leggen het best uit waarom ze een bepaalde richting hebben gekozen en wat de nieuwe leerlingen daarvan kunnen verwachten.
 7. Organiseer een studie-infobeurs. Daar krijgen de ouders per graad en per richting info over het hele pakket voor hun kind.
 8. Hou je opendeurdag kort maar krachtig. Een heel weekend hoeft niet.
 9. Ligt de focus op nieuwe leerlingen? Kies dan voor een aparte infoavond. Want die ouders zijn vooral geïnteresseerd in hoe je met hun kinderen omgaat, en niet zozeer in springkastelen en cafés.
 10. Zorg voor animo en creëer een gezellige sfeer. Schakel het artistieke talent van je leerlingen in voor de randanimatie: muziek, dans, graffiti. Toon dat je school leeft.

 

“De tijd van de Vlaamse kermis op de opendeurdag is definitief voorbij”, zegt directeur Guido Vanuytrecht van de Middenschool Leopoldsburg. Ouders laten zich ook niet meer vangen door springkastelen, pc-lokalen of foto’s van schoolreizen om een school voor hun kinderen te kiezen. Ze willen wél horen hoe leraren met hun kinderen omgaan in de les.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

 • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
 • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
 • Je Lerarenkaart 2020 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 30 oktober en krijg je Lerarenkaart 2020 thuisbezorgd.