Gepubliceerd op
Gesprekstips

Een collega is over mij gaan klagen. Wat doe ik?

Ik werk nog maar enkele maanden op mijn school. Ik hoor nu dat een collega in de lerarenkamer over mij is gaan klagen. Ik vind dat niet fijn. Wat doe ik?

Lies V.D.A.

Praat erover

Je voelt je hier als startende leraar ongetwijfeld niet goed bij. Je zou van minder gaan twijfelen. Hier zijn enkele tips om met deze situatie om te gaan.

  • Blijf rustig. Je weet niet wat precies gezegd is en in welke context.
  • Blijf er niet mee zitten. Praat erover met je mentor of een andere vertrouwenspersoon op school. Hij of zij kan je klankbord zijn, je eerste emoties kaderen en advies geven. En je weet zeker dat hij of zij discreet blijft. Betrek geen anderen bij het probleem, anders wordt het misschien nog groter en gaat het een eigen leven leiden.
  • Vraag je collega om een gesprek. Vertel hem wat je gehoord hebt (de feiten), zeg hem dat je er met je coach over gesproken hebt en dat je open wil praten. Gebruik ik-boodschappen (“Ik heb gehoord dat …, ik wil daar graag over praten …”), stel je open (“Ik wil graag weten wat je bedoelt”) en lerend op (“Misschien kan ik van jou ook wat leren …”). Vertel ook dat je het niet leuk vindt dat hij met anderen over je klaagt zonder het eerst ook met jou te bespreken.
  • Weigert je collega erover te praten, roep dan de hulp in van een derde persoon: iemand die meer gezag heeft (coördinator, mentor, directeur …). Voer dan het gesprek met z’n drieën.
Illustratie: van een zure citroen tussen appels

Ervaring delen

Ben jij een startende leraar en wil jij ook ervaringen uitwisselen? Word lid van de Facebookgroep ‘Pas voor de klas’.

Jouw Lerarenkaart 2022 thuis?*

  • 4 kwaliteitsmagazines met inspiratie van leraren en experts
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, kaartjes ...)
  • Je Lerarenkaart 2022 valt in je brievenbus met het decembernummer
*Betaal vóór 2 november en krijg je Lerarenkaart 2022 thuis (enkel voor rechthebbenden)