Gepubliceerd op
Mag dat?

Kilometervergoeding voor verplaatsing met eigen auto

Log in om te bewaren.

Ik ben vaak met mijn eigen auto onderweg naar scholen, hulpverleningsinstellingen, op huisbezoek … Ik rij daar dus ook mee van en naar het werk. Toch krijg ik voor dat laatste geen kilometervergoeding.

Bernadette - CLB-medewerker

Dat klopt. De Vlaamse Overheid betaalt geen kilometervergoeding uit aan onderwijspersoneelsleden die voor hun woon-werkverkeer hun eigen wagen, motor of bromfiets gebruiken.

Voor binnenlandse dienstverplaatsingen die je in opdracht van je school- of centrumbestuur maakt – bv. van het CLB naar scholen, huisbezoeken … – heb je wel recht op een financiële tussenkomst. Voor de periode 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 bedraagt die 0,3363 euro/km. De interpretatie van wat geldt als ‘dienstverplaatsing’ ligt bij het schoolbestuur. De koepels hebben daarvoor richtlijnen uitgewerkt.
 

Goed om te weten:

  • Het schoolbestuur kan bovenstaand bedrag met maximaal 10 procent verminderen op voorwaarde dat ze daarnaast een omniumverzekering heeft afgesloten voor dienstverplaatsingen.
  • Als je schoolbestuur al eerder besliste een kilometervergoeding uit te keren die gunstiger is dan het wettelijke bedrag, blijft het hogere bedrag van het schoolbestuur gelden.
  • Als je je beroepskosten ‘bewijst’ op je belastingaangifte, kan je een deel van je kosten voor woon-werkverkeer zo recupereren.

Meer info over de terugbetaling van kosten voor verplaatstingen vind je op Onderwijs.vlaanderen.be.
 

Heb je een vraag over je loopbaan, je klas of je rechten en plichten als leraar? Stuur die naar redactie@klasse.be met als onderwerp ‘mag dat?’.

In september sterk starten met Klasse Magazine?*

  • 4 straffe nummers voor slechts € 10
  • Met doorleesdossier, verhalen en tips
  • Extra: zot zadelhoesje voor abonnees
Ik word abonnee

*Betaal vóór 7 juli en krijg een Klasse-kalender als extraatje