Gepubliceerd op
Opvoedtips

Herken een echte STEM-school met deze checklist

Op zoek naar een school met extra aandacht voor wetenschap, techniek, technologie en wiskunde? Een paar uurtjes extra wiskunde maken van een school nog geen STEM-school. Hoe herken je een échte STEM-school? Check deze vragenlijst voor je schoolbezoek.

Twee specialisten bekijken machine
 1. Wat is een STEM-school?

 2. De afkorting STEM staat internationaal voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde dus. Scholen pakken graag uit met STEM want bedrijven schreeuwen om meer technisch en wetenschappelijk geschoolde leerlingen uit bso, tso én aso.

  Elk van de 4 letters van de afkorting is even belangrijk, maar ze kunnen ook samen aan bod komen. In de STEM-uren krijgen leerlingen extra lessen wiskunde en wetenschappen. Maar ze passen de kennis van de verschillende vakken ook toe in projecten: hoe de nieuwbouw van de school energiezuiniger maken of hoe een robot de perfecte penalty laten schieten?

  Daarvoor moeten de leraren wiskunde en fysica nauw met elkaar samenwerken. Anders kan je onmogelijk van een STEM-school spreken. In het bedrijfsleven werken teams toch ook interdisciplinair om bijvoorbeeld een zorgrobot te bouwen?
   

 3. Leren leerlingen probleemoplossend werken?

 4. Leer je ook waarvoor wiskunde dient én leer je het toepassen in de praktijk? Een opdracht voor wiskunde kan dus ook zijn: bereken met een meetkundige rij voor Artsen zonder Grenzen hoe snel en waar een virus gaat uitbreken.
   

 5. Werk je aan maatschappelijk relevante projecten?

 6. Robots programmeren of je eigen zaklamp bouwen? Cool! Maar STEM-projecten gaan idealiter verder: antwoorden zoeken op maatschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld voedselverspilling: welke manieren kunnen we ontwikkelen om voedsel langer te bewaren? Of vergrijzing: welke intelligente sensoren kunnen we bedenken en maken om ouderen langer thuis te laten wonen?

   

 7. Wordt er samengewerkt?

  • Tussen leerlingen: in STEM-onderwijs werken leerlingen samen aan een onderzoeksproject. Binnen 1 klas of waarom geen samenwerking tussen aso, tso en bso?
  • Tussen leraren: werken de leraren van de verschillende STEM-vakken samen?
  • Tussen school en maatschappij: een slimme STEM-school werkt samen met bedrijven, hoger onderwijs, een STEM-academie of andere STEM-scholen.
 8.  

 9. Leert de school van andere STEM-scholen?

 10. STEM is nog iets heel nieuws. Er bestaan geen eindtermen voor. Toch moeten scholen niet allemaal apart nieuwe vakken en studierichting uitvinden. 150 STEM-scholen delen hun kennis en lesmateriaal in 2 grote lerende netwerken voor basis- en secundair onderwijs. Is je STEM-school nog geen lid? Geef ze alvast deze tip!
   

 11. Wat na de eerste graad?

 12. Veel STEM-scholen zijn nog maar net gestart en hebben een STEM-lessenpakket voor het 1e en 2de secundair. Zo kan je proeven van STEM en leer je al basisvaardigheden zoals programmeren of een functionele tekening maken.

  Maar wat dan? Welke STEM-richtingen kan je daarna volgen in de 2de en 3de graad? Of kan de school je doorverwijzen naar een STEM-studierichting in de buurt?
   

 13. Heeft je school een lab?

 14. Fijn als je STEM-school een echt lab heeft met een 3D-printer, lasersnijder of een plooibank. Maar dat is duur en eigenlijk niet noodzakelijk. Misschien lost je aso-school het tekort aan infrastructuur of materiaal op door een samenwerking met een tso-school in de buurt of bedrijfsbezoeken?

 

Met dank aan STEM-beleidsmedewerker Christel Op de Beeck en professor Wim Dehaene van Stem@school.

Dit artikel heeft als onderwerp , Dit artikel is interessant voor een

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.