Gepubliceerd op
Verhaal

“Weggepest door mijn leerlingen”

Als leerlingen op school gepest worden, staat er een heel netwerk voor ze klaar. Maar als je zoals leraar Pieter de ganse klas tegen je krijgt, zwijgt iedereen. “En mijn collega’s lachten gewoon mee.”

Triest kijkende leraar

Een op de vijf leraren wordt gepest. Toch kreeg vzw Limits in 2013 maar 84 meldingen.

Gezag ondermijnd

“Op vraag van de klusjesman stak ik een handje toe op de speelplaats”, getuigt Pieter*. “Ik had een helm op en boorde enkele schroeven in de muur. Toen is de miserie begonnen. Telkens ik op de speelplaats kwam, begonnen de leerlingen ‘Bob De Bouwer’ te zingen. Tot groot jolijt van de omstanders.”

“Bleek dat dat mijn bijnaam was geworden. ‘Ach, als het dat maar is’, dacht ik, want ik was een strenge leraar met veel gezag. Toch zat ik ermee verveeld. Ik pakte zo veel mogelijk leerlingen aan, maar die ontkenden altijd. ‘Ik mag toch zingen? Weet ik veel dat dit uw bijnaam is.’ Bij collega’s ving ik bot. Erger zelfs, ze lachten gewoon mee.

Beschaamd

“Tientallen keren per dag werd ik nageroepen. Ik voelde me opgejaagd wild. Ik reageerde mijn woede af op vrouw en kinderen die niet wisten of begrepen wat er aan de hand was. Ik was te beschaamd om erover te praten. Mijn leerlingen pestten me gewoon weg. Ik meldde me ziek op school. Ik kreeg ook privéproblemen.


Ik werd ziek van het pestgedrag van mijn leerlingen

Pieter - leraar

Toen raapte ik al mijn moed bij elkaar en ging naar de directeur. Die liet me fijntjes weten dat ik maar beter een andere school kon zoeken. Excuseer? Ik had toch niets misdaan? Het spelletje ging gewoon door.”

Antidepressiva

“Op aandringen van mijn vrouw trok ik naar de dokter. Die schreef me antidepressiva voor. Ik had een laatste plan: mezelf afzonderen. Ik liet me niet meer zien op de speelplaats, noch in de lerarenkamer. Ik stond een uur vroeger op om als eerste in mijn klaslokaal te zijn en bleef een half uur langer op school om ‘veilig’ naar huis te kunnen fietsen.Het kleingeestige gedrag verminderde, maar ik heb het er nog altijd moeilijk mee.”

Ik ontvlucht immers de realiteit. En waar ik vroeger de leerlingen door dik en dun verdedigde, vertel ik nu overal hoe dom en laf ze zijn. Zo ontgoocheld ben ik in hen.”

* De naam van Pieter is fictief, zijn verhaal helaas niet.

Lees ook: Hoe reageer je als leerlingen je pesten?

In 4 weken naar beter klasmanagement?

Schrijf je in voor de gratis online tipreeks en krijg in je mailbox:

  • inspirerende praktijken van collega's
  • strategieën om te proberen bij jouw leerlingen
  • kant-en-klare tools