Gepubliceerd op
Opvoedtips

Hoe vertel je kinderen dat een dierbare overleden is?

Opa is overleden. Je weet dat het een grote schok zal zijn voor de kinderen. Hoe vertel je het hen? Klinisch psycholoog Manu Keirse geeft 10 tips om het slechte nieuws te vertellen en samen te verwerken.

10 tips

 1. Verzwijg het slechte nieuws niet. Je kan er beter over praten voor dat je kind het zelf ontdekt.
 2. Neem de kinderen dicht bij je. Toon ze ook dat je ze niet alleen laat. Maak er een samen-moment van.
 3. Zoek een aanknopingspunt voor kinderen: “Je weet dat oma de voorbije maanden zo moe was” …
 4. Wees duidelijk, zorg dat het bericht overkomt (“Vanmorgen heeft hij een ongeluk gehad, hij was onmiddellijk dood”). Gebruik geen ingewikkelde zinnen, hou het helder en duidelijk.
 5. Je mag gerust je tranen laten zien. Kinderen mogen zien dat jij het ook moeilijk hebt. Als je er maar voor zorgt dat je jezelf en de situatie onder controle hebt. Toon je eigen gevoelens van boosheid of angst. Je kind spiegelt zich aan zijn ouders. Wat jij doet, is ‘normaal’.
 6. mama troost zoon
 7. Antwoord op alle vragen. Schrik niet van vreemde vragen (“Moet opa nu aarde eten”, “Heeft mama het nu koud?”). Vertel geen leugens. Geef toe dat je niet op alle vragen een antwoord weet. Het is misschien moeilijk om iets als zelfmoord uit te leggen, maar het is nog erger dat over te laten aan de verbeelding van kinderen.
 8. Neem tijd om te luisteren naar de gevoelens van je kind(eren). Zeg ze dat je bij hen blijft en voor hen zal zorgen. Blijf ook letterlijk in de buurt. Laat ze voelen dat je van ze houdt.
 9. Geef de kinderen de kans om afscheid te nemen. Wie een dood huisdier meteen vervangt, geeft het kind geen kans om erover te rouwen. Goede vrienden zijn onvervangbaar. Stel je kind vragen en luister naar wat het nodig heeft. Het kan een tekening maken, een brief schrijven, meegaan naar de begrafenis … Spreek erover, maar forceer niets. Vaak mogen kinderen niet mee naar het stervensbed. Een laatste groet brengen kan nochtans helpen de realiteit te aanvaarden.
 10. Houd herinneringen in stand. Doe niet alles weg wat aan het verdriet herinnert. Een foto in huis is een gelegenheid om erover te praten. Het is ook een teken dat wie weg is, niet vergeten is. Verdriet kan lang duren en verdwijnt nooit helemaal.
 11. Praat thuis regelmatig over gevoelens. Wie thuis een sfeer schept waar kinderen terechtkunnen met àl hun gevoelens (blij, bang, boos, kleine verdrietjes), zorgt ervoor dat ze ook groot verdriet makkelijker kunnen verwerken. Praat ook over de dood. Een dode vogel in het park, bloemen die verwelken … Er zijn veel aanleidingen om te tonen dat de dood bij het leven hoort.

 


 

Verdriet gaat mee naar school

Als je kind verdriet heeft (bij overlijden, scheiding, dood van een huisdier, kapotte knuffel) kan je dat beter melden aan de leraar. Zo kan hij daar passend op inspelen. Kinderen willen begrip voelen voor hun verdriet en de kans krijgen om op school hun verdriet te uiten en zo te verwerken. Leraren zijn vaak bijzondere mensen in het leven van kinderen. Gezien worden, aandacht krijgen van zulke mensen is belangrijk.

Nog geen abonnement op Klasse Magazine?

 • Krijg 4 dikke magazines voor maar € 10.
 • In december ontdek je hoe je conflicten kan aanpakken binnen je team.
 • Je Lerarenkaart 2019 valt gewoon in je brievenbus.

*Betaal vóór 25 oktober.
Rechthebbende abonnees krijgen dan zeker hun Lerarenkaart thuisbezorgd.