Gepubliceerd op
Verhaal

Axana (12): “Soms word ik gepest omdat ik arm ben”

De mama van Axana (12) is huismoeder. Papa werkt bij de groendienst van de stad. Vroeger hebben ze schulden gemaakt. Nu bepaalt een advocaat hoeveel geld ze elke maand krijgen. “Toch voel ik mij niet arm”, zegt Axana.
 

Gekregen kleren

“Soms wil ik spulletjes kopen van Hello Kitty: een handtasje, een mok, badjassen of sloefen. Dan zegt mama dat ik er moet voor sparen. Dus slaap ik niet onder het Hello Kitty-bedovertrek van 40 euro, maar eentje van 10 euro. Toch slaapt het even goed.”

“Soms heb ik zin om te blijven zagen, maar ik doe dat niet. Als mama het dekbedovertrek wel had gekocht, kwamen we misschien niet toe met ons geld op het einde van de maand. Gelukkig geeft mijn vriendin Hebe me soms kleren. Dan is het feest. De Kringwinkel is mijn favoriete winkel: niet te geloven wat je daar soms vindt.”

Axana in haar voortuin

In België leeft 18,5 procent van de kinderen onder 15 jaar in armoede.

“Jij stinkt”

“Een Wii of Playstation heb ik niet. Daardoor kan ik soms niet goed meepraten op de speelplaats. Vorig schooljaar ben ik ook lang gepest: ‘Jij stinkt’ of ‘Jij hebt geen mooie kleren aan’, zeggen ze dan.”

Daar kan ik erg verdrietig van worden. Dan ga ik met de kinderen van het derde of vierde leerjaar spelen, die vinden dat niet. Soms word ik boos en roep ‘Kijk eerst eens naar jezelf’. Gelukkig zitten die pestkoppen nu niet meer in mijn klas.”
 

Beschaamd

“Mijn rapport was niet zo goed. Ik moet blijven zitten in het vijfde. Papa heeft nu van het werk zo’n koptelefoon tegen het geluid meegebracht. Die zet ik dit schooljaar op als ik in de living mijn huiswerk maak. Soms schaam ik me wel een beetje over ons huis. In de keuken staan er altijd natte plekken op de muur. Ze zeggen dat dat is omdat we te weinig verwarmen en verluchten. Maar dat is niet zo.”

“Als je geld hebt, koop je zelf een nieuwe keuken. Maar wij moeten wachten op de huisvestingsdienst. De muur komt ook uit in de kamer van mijn zus. Daarom mag ze er in de winter niet slapen van mama. Dan komt ze in de kamer liggen die ik al deel met mijn zus. Niet leuk want we maken dan ook veel ruzie.”


‘Jij hebt geen mooie kleren aan’, zeggen ze dan. Daar kan ik erg verdrietig van worden

Axana - 12 jaar

Wél gelukkig

“Of ik me nu arm voel? Nee. Mama en papa zorgen goed voor mij en dat is toch het enige wat telt. Gisteren ben ik met mama braambessen gaan plukken en hebben we milkshake gemaakt.”

“Van mijn meter en peter heb ik voor mijn verjaardag in totaal 40 euro gekregen. Daar heb ik een bakvorm voor mama van gekocht en een vogelhuisje voor mijn zussen. Ik geef graag cadeautjes. Geld maakt niet gelukkig, want veel geld heb ik niet en ik ben wél gelukkig.”

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.