Gepubliceerd op
Verhaal

Mama Inge: “Plots was ik arm”

“Armoede heb ik vroeger nooit echt gekend”, zegt Inge, mama van 3 kinderen. Door tegenslagen heeft ze het nu moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. “Elke dag loop ik op de toppen van mijn tenen en ween ik. Maar erover zwijgen helpt me geen stap vooruit.”

Dom werkongeval

“Ik had het maar te vragen en mijn vriend betaalde het. We maakten onze droom waar: een bouwbedrijf in Amerika. Het was als in de film: we kregen kinderen en woonden in een luxueus huis. Maar de zaak kwam niet van de grond en ik kreeg heimwee.”

“We kwamen terug en ik kocht een huis. Ik zocht werk, maar kreeg een dom werkongeval. En ineens klikte het niet meer met mijn vriend. Toen werd het heel moeilijk: afbetalingen, verzekeringen, schoolrekeningen en andere schulden …”

Inge en haar kinderen samen aan tafel

Eénoudergezinnen hebben het grootste risico op armoede.

Besparen op alles

“Het is nu erg moeilijk om elke maand rond te komen. Brandon (13) beseft dat goed en als zijn jongere broers met een gekke vraag komen, zegt hij: ‘Je weet dat er niet veel centen zijn, hé’. Brieven en telefoons van deurwaarders probeer ik voor de kinderen te verbergen. Ik heb een aparte telefoon voor de schuldeisers. Die zet ik soms af.”

“Je bespaart op alles. De plechtige communie van Brandon? Toevallig was er datzelfde weekend een barbecue van de visclub: we zijn met z’n allen daar gaan eten voor 12 euro per persoon. De jongens willen graag voetballen. Maar dat kost geld. Dus geen voetbal. Chiro hebben ze een jaar volgehouden. Ik kocht 1 truitje en 1 broek. Zo konden ze allebei toch iets van het uniform aan.”


Ik was heel boos toen ik hoorde dat we dagelijks 50 cent per kind moesten betalen voor de middagopvang

Inge - mama van Brandon, Dylan en Ethan

“Bos- en zeeklassen betaal ik gespreid: 10 euro per kind per maand. Ik was heel boos toen ik hoorde dat we 50 cent per kind per dag moesten betalen voor de middagopvang. Voor onze 2 kinderen samen is dat 16 euro per maand. Uitstappen maken we niet meer.”

Eerlijke kans

“Brandon volgt Latijn. Hij heeft een moeilijk jaar achter de rug: mijn partner en ik gingen uit elkaar en zijn opa stierf. Hij moet nu het eerste jaar overdoen. Mijn kinderen hebben talenten. Brandon wil dierenarts worden. Het zou erg zijn als ik tegen dan niet uit de problemen ben.”

“Ik wil graag dat ze een eerlijke kans krijgen. Ik probeer ook een fiere moeder te zijn, de problemen niet te laten afstralen op mezelf. Ik heb nog veel mooie kleedjes uit mijn Amerikatijd. Die doen het gelukkig nog prima.”

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...