Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Leraar Ben speelt met actieve werkvormen in de ‘Future Classroom’

Ben is geen traditionele leraar. Hij gebruikt volop actieve werkvormen en geeft theorieles op YouTube. Hij ziet zijn vak, informatica, als middel om leerlingen de wereld te laten ontdekken. Neem een kijkje in de Future Classroom van Ben, samen met enkele collega-leraren.

Ik ben geëvolueerd van een klassieke leraar die kennis overdraagt naar een meer coachende rol.

Ben Bastiaensen - Leraar informatica Talentenschool Turnhout

Saaie leerstof op een uitdagende manier

Ben Bastiaensen: “Voor mij is de Future Classroom het leren van de toekomst. De nadruk ligt op het activeren van leerlingen, en het afwisselen van werkvormen. Leerlingen nemen hun leerproces meer in eigen handen. De uitdaging is om hun enthousiasme aan te wakkeren. Dat begint met zelf gedreven voor de klas te staan.”

“Daarnaast streef ik naar levensecht leren. Leerstof die op het eerste gezicht een beetje saai is, kader ik in een echte situatie. Zo probeer ik het interessant te houden voor de leerlingen.”

De les op zijn kop

Ben Bastiaensen: “Ik pas ook flipping the classroom toe. Ik maak YouTube-filmpjes die de leerlingen thuis bekijken als huiswerk. In deze filmpjes leg ik de leerstof duidelijk uit. Dat hoeft dus niet meer in de les. Het lesmoment verandert in een oefenmoment. Resultaat: meer tijd voor oefeningen en leerlingen krijgen begeleiding wanneer ze die het meest nodig hebben. Wanneer leerlingen vragen of problemen hebben, ben ik in de buurt. Of ze bekijken rustig het filmpje nog eens. Flipping the classroom is dus ook een goed middel om te differentiëren.”

“Het is trouwens niet zo moeilijk om dat soort filmpjes te maken, maar wel arbeidsintensief. Als leraar met weinig ICT-ervaring zal je in het begin wat moeten zoeken naar de juiste tools. Het is ook iets waar we niet elke les mee aan de slag gaan, dan zou het snel vervelen.”

Bekijk ook de andere video’s uit de reeks Komen Leren op Klasse YouTube. Daarin gaan 4 leraren die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, bij elkaar op bezoek om te ontdekken en te leren.

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...