Gepubliceerd op
Zo doen zij het

School zonder bel: “Wij kiezen zelf wanneer de speeltijd begint”

5 jaar geleden, bij de opstart van basisschool Kosmos in Antwerpen, besliste het schoolteam om het zonder schoolbel te proberen. Dat was even wennen voor sommige leraren, maar intussen zien ze vooral de voordelen. Bekijk de video.

 

Ongestoord je les afwerken

Joëlle: “Een schoolbel kan heel luid en dwingend zijn en dat is soms vervelend. Wanneer de bel gaat, ben je de aandacht van je leerlingen sowieso kwijt. Zonder bel kan je zelf kiezen wanneer de speeltijd begint. Als de leerlingen heel druk zijn, stop ik wat vroeger. En andersom, als alles vlot loopt, werk ik de les rustig af en gaan we wat later naar buiten.”
 

Wel goed op de tijd letten

Joëlle: “Dat betekent trouwens niet dat we beknibbelen op de pauze. We geven de kinderen altijd genoeg tijd om zich buiten uit te leven. We hebben op school wel een vast dagritme, dat in elke klas aan de muur hangt. Maar als het ons goed uitkomt, schuiven we daar een beetje mee. Het vraagt soms wat meer organisatie en in het begin is het wennen, omdat je als leraar zelf je timing in het oog moet houden. Maar het is heel fijn om zo veel vrijheid te krijgen.”


Zelf kiezen wanneer je pauzeert, geeft ons als leraar veel vrijheid.

Joëlle Fransen - leraar 1e leerjaar

Leerlingen zijn mee verantwoordelijk

Joëlle: “Onze school ligt in het midden van een groot park. We willen in alle uithoeken van het park kunnen spelen. Daarvoor rekenen we wel op het verantwoordelijkheidsgevoel van onze leerlingen, al vanaf het eerste leerjaar. Als de pauze gedaan is, klappen we in onze handen. De leerlingen weten dat ze in de buurt van hun juf of meester moeten blijven, dicht genoeg om dat klappen te kunnen horen.”

“Ze zijn ook verantwoordelijk voor elkaar: iedereen heeft een ‘stapmaatje’, een klasgenoot op wie ze moeten letten tijdens de speeltijd. Op het einde vragen we dan: ‘Heeft iedereen z’n stapmaatje bij zich?’ Dan weten we dat we weer naar binnen kunnen.”

 


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse YouTube.

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.