Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Samenwerken voor beleid rond kansarmoede

“We willen dat elke leerling hier vertrekt met een diploma”, zegt Catherine Lesage, leerlingenbegeleider in het Technisch Instituut Immaculata in Ieper. Enkele jaren geleden stapte de school in een project rond kostenbeheersing van SOS Schulden op School. Voor de directeur hét moment om met een beleid rond kansarmoede te starten.

Speel detective

“Bij de inschrijvingen spelen we detective. We zoeken naar signalen die op kansarmoede wijzen. Soms durven ouders bij de eerste kennismaking niet vrijuit spreken. Bij de eerste schoolrekening blijkt snel of er betalingsproblemen zijn. De leerlingenbegeleiding zoekt onmiddellijk uit waarom en handelt dat discreet af.

De school biedt een vermindering van de factuur aan of spreiding van betaling. Wij zetten zelf de eerste stap naar een oplossing. Door de vele contacten met ouders houden we de drempel heel laag, ontdekken we problemen en zoeken we samen naar oplossingen.”

leerlingenbegeleider Catherine Lesage

Leerlingenbegeleider Catherine Lesage ziet vaak ouders die ten einde raad zijn: “Dan laten ze de zorg voor hun kinderen over aan de school.”

Motiveer leerlingen extra

“Soms zien de ouders het nut van onderwijs niet in. Dan motiveren we de leerling extra. Of sommige leerlingen hebben geen materiaal. ‘Mama kan dat nu niet betalen’, horen we dan. Daarom organiseren we begeleide studie voor alle leerlingen.

De leerlingenbegeleiding verzamelt verloren voorwerpen om die later te herverdelen. Als een leerling ‘niet in orde’ is wegens problemen zijn de leraren vrij tolerant. Maar die leerling moet wel een inspanning leveren via inhaalmomenten, met extra begeleiding en steun van het CLB.”

Werk samen met ouders

“Samenwerken met ouders is cruciaal. Tijdens het oudercontact is er een praatcafé voor een informele babbel. Zo krijgen ouders het gevoel dat ze niet alleen komen voor negatieve dingen. De school biedt op dat moment ook hulp aan om een schooltoelage aan te vragen.

Soms zijn ouders ten einde raad en laten ze de zorg voor hun kinderen over aan de school. De school maakt er een punt van om ze toch te blijven informeren. Zo blijven ze betrokken en kunnen ze later de draad weer opnemen.”

Haal Klasse Magazine in je bubbel

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal: kalender, poster, zorgkaartjes ...
  • Je Lerarenkaart met meer dan 1000 voordelen in je brievenbus.