Gepubliceerd op
Actueel

PISA-onderzoek: 5 belangrijke conclusies

Log in om te bewaren.

Vlaamse vijftienjarigen scoren sterk voor wiskunde, wetenschappen en lezen, volgens het driejaarlijkse PISA-onderzoek. Opvallend: de Vlaamse score op PISA daalt licht en steeds meer leerlingen halen het basisniveau niet.
 

 1. Wetenschappen: Vlaamse leerlingen scoren sterk

 2. Wereldwijd scoren 9 landen hoger op wetenschappen, het hoofddomein uit dit PISA-onderzoek: een aantal Aziatische toplanden, Estland en Finland. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg doen het minder goed.
   

 3. Wiskunde: absolute top. Lezen: subtop

 4. Voor wiskunde scoren alleen 6 Aziatische landen beter, voor lezen halen leerlingen uit een paar Aziatische landen, Ierland, Estland en Finland betere scores.
   

 5. Jongens scoren beter op wetenschap dan meisjes

 6. Jongens halen een betere score voor wetenschappen dan meisjes. Ze geven ook veel vaker aan dat ze plezier en interesse hebben in wetenschappen. Voor alle Vlaamse leerlingen geldt dat wie plezier of interesse heeft ook ongeveer 30 punten hoger scoort op de wetenschapstest.

   

 7. De kloof tussen zwakke en sterke leerlingen is groot

 8. Het verschil tussen de zwakste en sterkste leerlingen is in Vlaanderen heel groot, zowel voor wetenschappen, wiskunde als taal. In het tso en bso dalen de wetenschapsscores veel sterker dan in het aso en kso. Meer dan in andere landen wordt het verschil in score mee verklaard door de sociaal-economische-thuissituatie (SES) en thuistaal.
   

 9. Steeds meer leerlingen halen het basisniveau niet

 10. Terwijl het aantal toppresteerders relatief groot blijft (maar wel daalt!), stijgt het aantal leerlingen dat voor wetenschappen, wiskunde en/of lezen het basisniveau niet haalt (bv. wetenschappen: PISA 2006: 11,6%, PiISA 2015: 17,1 procent). Dat basisniveau is het minimale niveau om in de maatschappij op eigen benen te kunnen staan.

 

Wat is PISA?

PISA is een internationaal onderzoek dat driejaarlijks de onderwijssystemen in verschillende OESO- en partnerlanden evalueert. Voor PISA 2015 werden in 72 landen samen meer dan 500.000 vijftienjarigen getest op wetenschappen (hoofddomein), wiskunde, lezen, probleemoplossend denken en financiële geletterdheid.

Het beste van Klasse in je mailbox?

 • Al 51.000 leraren zijn abonnee
 • 1 keer per week en helemaal gratis
 • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...