Vlaanderen
Klasse.be

Tips

Ochtendritueel? Start je les onder de mangoboom

  • 11 januari 2017
  • 2 minuten lezen

Achteraan in de klas van juf Esnart staat een in hout nagemaakte mangoboom. Zijn takken zijn gevuld met spulletjes die de kinderen meebrengen van thuis. “Zo heb ik superveel startmateriaal voor mijn les”, vertelt juf Esnart.

Bekijk de video: Start je les onder de mangoboom

Dacht je dat lesgeven in Zambia compleet anders was dan bij ons? Kleuterjuf Esnart bewijst dat we veel gemeen hebben. Ze geeft les in de Buyantanshi Communityschool in Ndola. Elke dag start ze met een ochtendritueel.


Letterbak

De kleuters zitten in een kring voor de mangoboom. Dat is een soort reuzenletterbak. De takken zijn gemaakt van houten planken. Daarop staan de gekste voorwerpen: een blad van een boom, een oude sok, een kommetje uit de keuken, boetseerwerkjes uit klei.

Het wonderkabinet zet de kleuters aan tot vertellen.

Esnart Malufeyo
Kleuterjuf Buyantanshi Community School

“We praten erover in de groep en geven de spullen dan een plekje in de boom. Zo staat er iets vertrouwds van thuis in de klas en omgekeerd: de kleuters kunnen straks thuis spontaan vertellen wat ze over al die dingen geleerd hebben.“

“Ik koppel de boom aan alle 5 de leerdomeinen: wiskunde, taal, natuurkunde, sociale vaardigheden en expressie. Dat laatste vind ik het allerbelangrijkste. Ik wil dat de kinderen leren om zich uit te drukken op zo veel mogelijk manieren. Want later moeten ze kunnen opkomen voor zichzelf.”

Samenwerking Noord-Zuid

Juf Esnart maakte de mangoboom samen met 2 Belgische studenten op stage. Heb jij ook zin om samen te werken met een school in het Zuiden? Met het programma ‘Scholenbanden‘ koppelt VVOB Vlaamse scholen aan scholen in het Zuiden.


Bekijk meer klastips van leraren in de reeks One minute tip op Klasse Youtube.

Robin De Vries en Mieke Santermans

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


C

CARINE BOETS

28 januari 2018

Een leuk idee. Zeker bruikbaar in de lessen Zedenleer.
Bedankt! Carine

Reageren
A

Annemarie claassen

24 augustus 2019

goed idee, wil ik ook wel eens proberen
Annemie

Reageren

Laat een reactie achter