Blog Gepubliceerd op

Stilte in de klas a.u.b.

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen

De oudste dochter van Sam De Graeve en haar leraar Latijn delen dezelfde passie voor taal. En toch botst het. Sam is creatief directeur bij Woestijnvis en papa van Gust (11), Bente (16) en Lotte (18). Hij blogt dit schooljaar voor Klasse.

Sam De Graeve

Is een pratende leerling enthousiast of storend?

Sam De Graeve

Kom je hem tegen in de straten van onze stad, dan etaleert hij telkens weer zijn eruditie. Heb je een roman bij, dan oreert hij over andere boeken, legt verbanden tussen binnen- en buitenlandse literaire meesterwerken, beschrijft reizen op een manier die je meer doet dromen dan wanneer je daadwerkelijk de plaats zelf bezoekt. Ook als je geen leesvoer bij hebt, gaat het nooit over koetjes of kalfjes, tenzij het die uit de Bucolica van Vergilius zijn.

Haar kan je niet tegenkomen of ze legt met de nodige gebaren druk uit hoe de vork precies aan de steel zit. Met priemende ogen analyseert ze lief en leed van de haar omringenden. Ze zoekt haar plaats in de wereld, haar hulpmiddel daarbij is de taal. In geschreven vorm – want ook zij verslindt boeken – maar ook en vooral in gesproken vorm toetst ze haar theses, spreekt zelf de antitheses uit, en vindt nu eens wel, dan weer niet de synthese.

Beiden kennen ze de Romeinen, beiden kennen ze Elsschot, die vergeefs dichtte dat zwijgen niet verbeterd kan worden.

Wie leest, die spreekt. Wie leest, schrijft ook vaak. Hij doet het vaker dan zij. En hij is het die in haar rapport schreef dat zij, zelfs naar zijn mening, toch wel heel erg veel spreekt, vooral in zijn klas, waar hij klastitularis is.

En wij die lezen wat hij daar schreef, de ouders van onze heerlijk kwebbelende tienerdochter die in haar laatste jaar van de humaniora zit, worden er even heel stil van.

Sam De Graeve