Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

Griep: zo verminder je de kans op besmetting op school

  • 17 januari 2017
  • 4 minuten lezen

Elke winter is het zover: dan stellen artsen een ‘grieppiek’ vast. De griep is immers heel besmettelijk. Drukbezochte plaatsen en afgesloten ruimten verhogen het risico. Scholen en klassen zijn dus een broeihaard voor het virus. Hoe verlaag je op school de kans op besmetting?

Meisje snuit neus

Goede persoonlijke hygiëne

Leer aan je leerlingen een aantal simpele, maar belangrijke hygiënische handelingen, en geef als leraar het goede voorbeeld:

  • neus snuiten in papieren zakdoeken en die onmiddellijk weggooien;
  • mond en neus bedekken als je niest en bij voorkeur niezen op de arm in plaats van op de hand(en);
  • regelmatig handen wassen met (gewone) zeep.

Hygiëne op school

  • Verlucht meermaals per dag de (les)lokalen. Tijdens de speeltijd bijvoorbeeld. Met open ramen is het virus minder geconcentreerd aanwezig.
  • Zorg voor voldoende hygiënisch materiaal: zeep en papieren servetten (geen handdoeken dus) om handen te wassen en te drogen, vuilnisbakken om de papieren doekjes na gebruik in te gooien.
  • Poets regelmatig harde oppervlakken en voorwerpen, bv. schoolbanken, kranen, deurklinken en trapleuningen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Ziekenkamertje

Richt een apart lokaaltje in waar iemand met symptomen van griep meteen naartoe kan als hij niet meteen naar huis kan.


Schoolcontinuïteitsplan

Bij een heuse griepepidemie komt mogelijk ook de dagelijkse werking van de school in het gedrang, doordat er veel personeelsleden, leveranciers … ziek zijn. Daarom stel je het best een ‘schoolcontinuïteitsplan’ op, zodat je de afwezigheden zo goed mogelijk kan opvangen.


Brief aan de ouders

Licht de ouders in over het mogelijke besmettingsgevaar en vraag ze om ook thuis voorzorgen te nemen. Raad bijvoorbeeld aan om hun kind papieren zakdoekjes te laten gebruiken in plaats van stoffen zakdoeken en om ze regelmatig de handen te doen wassen.

Vraag ouders ook om zieke kinderen thuis te houden, zodat ze anderen niet besmetten (dat geldt natuurlijk ook voor het onderwijspersoneel). Zieke kinderen horen immers niet thuis op school. Ze voelen zich niet goed en zijn dus ook minder in staat om actief aan het lesgebeuren deel te nemen.


Vaccinatie

Je kan je laten inenten tegen seizoensgriep. Dat doe je bij je huisarts. De vaccinatie is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden aan oudere personen en mensen die in de gezondheidssector werken of stage lopen.

Elk jaar verandert het griepvirus. Daarom moet je je ook elk jaar opnieuw laten inenten. De beste periode is van oktober tot november, omdat griep het meest voorkomt van november tot maart en het vaccin na 2 weken werkzaam is. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig.


Het CLB helpt je verder

De Centra voor Leerlingenbegeleiding hebben een belangrijke opdracht bij het nemen van maatregelen die de verdere verspreiding van besmettelijke ziekten helpen voorkomen. Die maatregelen zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van school en CLB. Het is van belang dat de school geen initiatieven neemt zonder overleg met het CLB. Lees hier meer over de rol van scholen en CLB’s bij besmettelijke ziekten.


Draaiboek infectieziekten

In het draaiboek infectieziekten vind je meer informatie over besmettelijke ziekten en wat te doen als je school ermee geconfronteerd wordt. Je vindt er ook voorbeeldbrieven ter ondersteuning van de communicatie met ouders over een besmettelijke ziekte. Download het draaiboek via de website van het Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg.

Illustratie handige hans

Hans leert kleuters handen wassen

De meeste kleuters wassen hun handen te weinig. En als ze hun handen wassen, doen ze het vaak verkeerd. Handige Hans kan helpen. Thuis en op school.

Een goede handhygiëne helpt infectieziekten te voorkomen en zorgt er bovendien voor dat we minder vuile en ongezonde stoffen uit ons leefmilieu opnemen. Handen die niet goed gewassen zijn, kunnen ziekten verspreiden Vooral bij kleine kinderen is het uitkijken geblazen. Zij steken vaak hun vingers in de mond en eten graag met hun handen.

De handen vaker wassen is dus een grote stap vooruit. Maar dat alleen is niet genoeg. Even belangrijk is je handen te wassen op het juiste moment. Handige Hans toont kinderen op een leuke manier hoe je je handen moet wassen en wanneer je dat best doet.

Download hier muurkaartjes, affiches en ander materiaal om in de klas te werken rond handen wassen.

Bianca De Wolf

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


J

Jos

5 december 2018

Vaccinaties voor risicogroepen worden zelfs gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering.

Reageren
G

G. Colman

29 januari 2019

Dat klopt, maar het onderwijzend personeel wordt niet als een risicogroep gezien.

Reageren
s

saskia

14 januari 2020

Jammer dat leerkrachten niet via het CLB worden gevaccineerd.

Reageren
N

N.B.

18 januari 2020

Wij kunnen als onderwijzend personeel jaarlijks èn gratis een griepspuit halen bij onze werkgever. (Stedelijk onderwijs stad Gent).
Er worden verschillende tijdstippen en locaties voorzien zodat wie wenst hier zeker de kans toe krijgt.

Reageren
L

Laurence

1 maart 2020

Een heel aantal jaren geleden was er ook een griepepidemie. Toen mochten we ons als onderwijspersoneel gratis laten vaccineren. Dat heb ik toen gedaan. Twee weken later had ik, ja hoor... de griep.

Reageren
c

carine demol

13 april 2020

Als 60 jarige kleuteronderwijzer stel ik mij de volgende vraag. In deze Corona tijd is het af te raden om onze kleinkinderen op te vangen. Maar binnenkort moeten wij een klas van 20 kleuters of meer opvangen. Dan zijn wij toch ook nog een risicogroep. Gaat er hier ook rekening mee gehouden worden a.u.b.
Dank u
Carine Demol

Reageren

Laat een reactie achter