Gepubliceerd op
Zo doen zij het

Hoe hou je de kosten van je vak laag?

Ouders vinden de kosten in het secundair onderwijs veel te hoog. Dat blijkt uit een bevraging bij 200 ouders die een jaar lang een kostendagboek bijhielden. Ze stellen zich bovendien vragen bij kopiekosten, invulboeken, uitstappen … Elk jaar betalen ze gemiddeld zo’n 1000 euro per kind. Hoe kan jij hen als leraar tegemoetkomen en de kosten van jouw vak drukken?
 

6 tips

  1. Plan tijdig je schooljaar. Dat geeft je een goed beeld van mogelijke kosten en geeft je nog de kans om de kosten voor de ouders te drukken.
  2. Vermijd cash tussendoor. Contante betalingen voor onvoorziene kosten komen er voor ouders ‘bovenop’. Bovendien is het voor jou als leraar geen leuke taak om dat geld te innen.
  3. Investeer in een goede vakgroepwerking. Wees je bewust dat (invul)boeken een zware investering vergen van ouders. Zijn alle boeken nodig? Heb je voldoende alternatieven bekeken?
  4. Bespaar door samenaankopen. De samenaankoop door de school(gemeenschap) van rekenmachines, boeken, bureaumateriaal, veiligheidsuitrusting kan honderden euro’s opleveren.
  5. Denk economisch. Is het nodig om steeds ‘reservekopieën’ te nemen, die daarna wellicht in de papiermand belanden?
  6. Bespreek de schoolkosten op de schoolraad. Je hoeft dus niet lijdzaam toe te zien, je kan ook zelf écht iets doen.

 

Hoe drukten zij de kostprijs van hun vak?

“Onderhandel met bedrijven”

“We besloten met de vakwerkgroep om in de tweede graad alle materiaal te laten huren aan 50 euro. Een heel aantal leerlingen bedenkt zich immers nog. We proberen de kosten te drukken. Heel veel bedrijven willen scholen helpen. Trek daarom je stoute schoenen aan. Met mijn zevendejaars ging ik een weekje naar zee. Van enkele wellnesscentra kreeg ik een goede prijs en zelfs wat extraatjes. Maar de ideeën komen ook van mijn leerlingen. Zo ontdekten we dat een goedkoop eenpersoonshoeslaken even goed past op een massagestoel als een professionele hoes.
Onze leerlingen willen weten waaróm ze een bepaald bedrag moeten betalen. Een heel aantal heeft het thuis niet breed. Op 1 september overloop ik uitgebreid de kostenraming voor het hele schooljaar. Ik neem er de catalogussen bij. Zo toon ik aan dat we prijzen niet zomaar verzinnen en dat we zoeken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Anders krijg je aan zo’n leerling niet uitgelegd waarom die nagelkniptang in het Kruidvat maar 2 euro kost. Met al die informatie gaan ze naar huis, en dat stelt ook de ouders tevreden.”

Leraar praktijk Vanessa De Mey (28)

Vanessa De Mey (28), leraar praktijk, KTA Ledebaan, Aalst

Wat kost mijn vak in 5 Schoonheidsverzorging tso?

Witte schort: 20 euro
Basispakket manicure: 79 euro
Basispakket pedicure: 187 euro
Basispakket gelaat: 43 euro
Basispakket make-up: 60 euro
Basispakket linnen: 72 euro
Kopieën cursus: 55 euro
____________________
TOTAAL: 515 euro

 


 

“Corrigeer digitaal”

“In de vakvergadering bekijken we waar we kunnen snoeien. Voor Nederlands werkten we vroeger met een andere methode, maar we waren daar niet zo tevreden over. Dus hadden we ook nog aparte kopiebundels, terwijl we volledige hoofdstukken oversloegen in het werkboek. Daarom zochten we een andere methode en vergeleken we de prijzen. De slimme strategieën van de uitgeverijen zorgen ervoor dat je wel voor een invulboek móet kiezen: in het bronnenboek staan alleen teksten, geen enkele opdracht.

Soms zetten we taken op Smartschool. Er is gelukkig een uploadzone in Smartschool waar leerlingen hun taak kunnen droppen. Zo kunnen we ze digitaal corrigeren en zijn er geen printkosten voor de leerlingen. Mijn vak heeft geen uitstappen, er is enkel een toneelvoorstelling op school. Zo vermijden we vervoerskosten. Lectuur hoeven de leerlingen ook niet aan te kopen. Ze kunnen naar de bib of lenen een boek van mij persoonlijk. We kochten met de school ook 100 exemplaren van een roman aan die de leerlingen goedkoop kunnen huren.”

Leraar Liesbet Jacobs (43)

Liesbet Jacobs (43), leraar Nederlands, Heilig Hart & College, Halle

Wat kost mijn vak in 4 aso?

Bronnenboek Frappant 4 (huurprijs): 6,13 euro
Werkboek Frappant 4: 19,50 euro
Kopieën wekelijkse toets (25 x 3 pagina’s): 1,25 euro
Roman (bruikleen): 1 euro
Toneelvoorstelling op school: 5,77 euro
_____________________
TOTAAL: 33,65 euro

 


 

“Vervang handboek door eigen cursus”

“Een aantal jaar geleden voldeed het handboek niet langer aan het nieuwe leerplan en we moesten veel extra kopieën maken. Daarom werkten we met de vijf collega’s techniek een eigen cursus uit. Bij elk project hoort nu een kopiebundel. De stappenplannen voor de werkstukken kopieerden we vroeger ook voor elke leerling. Nu liggen er in elk van de drie lokalen telkens twaalf mapjes. Zo gingen we van 300 gekopieerde stappenplannen naar 36. We hoeven ze ook niet elk jaar opnieuw te maken.

Elk jaar stellen we de ‘begroting’ voor ons vak op. We vragen offertes bij verschillende firma’s. Als een bepaald pakket voor een werkstuk te duur is, zoeken we naar een goedkopere oplossing. Zo hebben we voor onze luidsprekers het hout in een houthandel gekocht en zelf verzaagd. Extra werk, maar wel een aanzienlijk verschil op de schoolfactuur. Ook batterijen bestellen we niet elke keer mee, maar recupereren we. Ouders hebben nooit opmerkingen over de kostprijs van de werkstukken, want de leerlingen krijgen mooie dingen mee naar huis. Ouders zien waar hun geld naartoe gaat.

Leraar Jeroen Peetroons (34)

Jeroen Peetroons (34), leraar techniek, Heilig Hart & College, Halle

Wat kost mijn vak in 2 aso?

Kopieën cursusmateriaal (100 pagina’s): 5 euro
Materiaal werkstukken (wafels, luidsprekers, gsm-zakje …): 12,5 euro
_____________________
TOTAAL: 17,50 euro

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf *

  • 4 kwaliteitsnummers met inspiratie van leraren en experts.
  • Fraai ondersteunend materiaal (kalender, poster, ...)
  • Je Lerarenkaart 2021 valt gewoon in je brievenbus.
*Betaal vóór 3 november en krijg je Lerarenkaart 2021 thuisbezorgd.