Opvoedtips Dit artikel behoort tot de reeks Leesplezier Gepubliceerd op

Zo krijgt mama Brenda haar kinderen aan het lezen

2 reacties

Log in om te bewaren.

Delen

Krijg je je kind moeilijk enthousiast voor lezen? Het recept van mama Brenda werkt wonderwel in haar gezin: elke zondagnamiddag verzamelt iedereen in het salon, met eclairs en veel boeken. Bekijk de video.

Lezen wordt leuk met lekkere eclairs erbij

Brenda Froyen - mama van Jip, Lom en Zen
 

Familiemoment

Brenda: “Vrijdagavond is ons vaste televisiemoment, allemaal samen in de zetel met wat chips en een film. Maar ik merkte dat het niet alleen die tv was, die het zo leuk maakte voor mijn jongens. Ik zag dat ze vooral genoten van samen zijn, van het familiemoment. Toen dacht ik: zoiets wil ik met lezen ook. Toen heb ik het ‘eclairlezen’ geïntroduceerd: een vast leesmoment op zondagnamiddag, met lekkere eclairs erbij.”
 

Haalbaar voor iedereen

Brenda: “We beginnen altijd met een voorleesmoment. Daarna nestelt iedereen zich in de zetel met z’n eigen boek en een eclair. Op het einde lees ik nog een paar gedichtjes voor, die de kinderen zelf mogen kiezen. In totaal zijn we maximaal een uurtje bezig. Dat maakt het ook haalbaar voor ouders met weinig tijd, zoals wij.”
 

Onmisbaar geworden

Brenda: “Het eclairlezen is een vaste routine geworden. Als we een keertje vroeger willen stoppen, dan zijn de jongens altijd teleurgesteld. Vroeger lazen ze ook wel, maar nu is het voor hen én voor ons echt een feest geworden.