Gepubliceerd op
Verhaal

School in nucleaire risicozone: “We leven niet in constante angst”

De Spits, een basisschool met internaat op de Antwerpse Linkeroever, ligt in vogelvlucht op amper 12 kilometer van de kerncentrale van Doel. Is dat een reden voor directeur Steven Bastiaensen om in permanente staat van crisis te zijn?
 


 

Noodplan ligt klaar

Steven Bastiaensen: “We leven niet in constante angst, ook al is de kerncentrale zo dichtbij. We hebben, zoals alle scholen, bedrijven en organisaties die in een nucleaire risicozone liggen, een noodplan klaarliggen. De preventieadviseur van de scholengemeenschap heeft dat uitgewerkt volgens de richtlijnen van de overheid en getoetst bij de stedelijke rampenambtenaar.”
 

Schuilen gaat voor alles

Steven Bastiaensen: “De noodfiches zijn heel concreet opgesteld en vertellen ons wat we stap voor stap moeten doen bij een nucleair ongeval. Ook de jodiumpillen liggen klaar in een noodkoffer. Mijn medewerkers weten dat de belangrijkste stappen bij nucleair alarm zijn: ga direct schuilen met je leerlingen, blijf weg van ramen, hou zelf het hoofd koel, kalmeer de leerlingen en volg de media voor meer instructies. Blijf binnen tot het alarm officieel wordt opgeheven.”
 

Informeren en oefenen

Steven Bastiaensen: “Nieuwe medewerkers worden tijdens de onthaalprocedure geïnformeerd over de noodplannen. Op ons digitaal platform is er een luik waar iedereen de noodprocedure kan consulteren. En de belangrijkste onderdelen bespreek ik in een persoonlijk gesprek. Jaarlijks hebben we op het terrein meerdere oefeningen waar iedereen aan meedoet: leerlingen, internen en personeel. Want iedereen moet op zo’n noodsituatie voorbereid zijn. Niet alleen de directeur.’

nucleaire risiscozone

5 vragen over een nucleaire ramp

 1. Hoe weet ik of mijn school in een nucleaire risicozone ligt?

  De belangrijkste nucleaire risicogebieden in ons land zijn de kerncentrales van Doel en Tihange. Ook het studiecentrum voor Kernenergie in Mol-Dessel en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen in Fleurus zijn risicozones. Surf naar Nucleairrisico.be. Ga naar het kaartje van België en tik de postcode in van de gemeente van je school. Ligt je school in een risicozone? Dan is ze verplicht een intern noodplan op te stellen en werd haar ook gevraagd om jodiumtabletten af te halen.

 2.  

 3. Is de kans op een nucleair ongeval reëel?

  De kans op ernstige ongevallen bij een nucleaire site is klein, maar niet onbestaande. De overheid en de uitbaters van nucleaire sites werken hard om kerncentrales veilig te houden. Als er zich een noodsituatie voordoet, zal de uitbater de situatie zo snel mogelijk onder controle brengen op technisch vlak. De overheid doet alles om de bevolking en het leefmilieu te beschermen. Maar ook als individu kan je jezelf en je leerlingen beschermen.

 4.  

 5. Moet ik meteen de hulpdiensten bellen?

  Zorg dat je eerst met je leerlingen gaat schuilen, hou ramen en deuren dicht en schakel de ventilatie uit. Als je in veiligheid bent, hoef je niet nodeloos de hulpdiensten te bellen. Zo wordt dringende hulpverlening niet geremd. Zorg voor voldoende drank en voedsel, warme kledij, dekens, zaklamp … Volg continu de berichtgevingen over de ramp via de media.

 6.  

 7. Beschermen jodiumtabletten voldoende?

  Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Het kan via de luchtwegen of besmet voedsel in het lichaam terechtkomen. De schildklier slaat jodium op tot ze ermee verzadigd is en zorgt op die manier voor een bestraling van binnenuit. Daardoor neemt de kans op kanker en andere aandoeningen aanzienlijk toe. Door je schildklier te verzadigen met het niet-radioactieve jodium in de tabletten, verhinder je dat. Neem de tabletten enkel als de overheid dat aanbeveelt. Ze beschermen je voor 24 uur. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Tijdig schuilen blijft dus belangrijk.

 8.  

 9. Mogen ouders hun kind afhalen van school?

  Het is ten zeerste afgeraden dat (groot)ouders zich verplaatsen om de kinderen aan de school te op te halen. Dat zou kunnen leiden tot bijkomende verkeersopstopping en de interventie van de hulpdiensten kunnen hinderen. Bovendien riskeren ze zichzelf en hun kinderen bloot te stellen aan een eventuele radioactieve wolk. In een noodgeval blijven de kinderen beter op school onder toezicht van de leraren.

 


Richtlijnen voor een nucleaire noodplanning vind je ook in het Canvas intern noodplan voor scholen en internaten van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een

Ben jij klaar voor een crisis op school?

 • 6 echte verhalen van directeurs
 • tips die jou en je team sterker maken
 • wacht niet met lezen tot het gebeurt