Vlaanderen
Klasse.be

Verhaal

“De directeur nam crisiscommunicatie ernstig, ook al was het vals alarm”

  • 1 maart 2017
  • 2 minuten lezen

In 2014 kwam het IMS in Borgerhout in een mediastorm terecht toen de pers na een tip van een personeelslid berichtte over het besmettelijke ebolavirus. Vals alarm, maar de directeur moest qua crisiscommunicatie alles uit de kast halen. Pedagogisch coördinator Lies Lenaerts blikt terug.


Meldingsplicht vervuld

Lies Lenaerts: “Begin oktober 2014 had een vader zijn 3 kinderen bij ons aangemeld voor de OKAN-klassen. De tieners waren in het kader van gezinshereniging pas eind september vanuit Liberia naar België gereisd, een van de landen waar het ebolavirus toen vreselijk woedde. Een aantal van onze leraren waren meteen op hun hoede en vroegen de directeur om op te treden.

We hebben toen contact opgenomen met de CLB-arts om de situatie te melden en met de vraag om ons daarbij te ondersteunen. Omdat de incubatietijd van het virus – de tijdspanne waarin duidelijk wordt of iemand is besmet – 21 dagen bedraagt, hebben we de vader gevraagd om zijn kinderen zolang thuis te houden. Pas zodra vaststond dat ze niet besmet waren geraakt, zouden ze welkom zijn op school.

Het CLB heeft de vader doorverwezen naar het Tropisch Instituut in Antwerpen. Daar werden ze onderzocht en door de arts gezond bevonden. De ‘quarantaine’ kon worden stopgezet en de kinderen konden naar school.”

Pers op de stoep

Lies Lenaerts: “Maar ondertussen had een bezorgde medewerker een brief naar de pers gestuurd. En toen werd een intern goed opgevolgde situatie ineens een crisis met uitstraling naar de buitenwereld.

Toen de eerste journalist op onze stoep stond, schrokken we wel even. Dat hadden we niet zien aankomen. Onze directeur, die toen pas in functie was, heeft die dag zijn vuurdoop gehad. Maar hij heeft het goed aangepakt. De school is er niet negatief uitgekomen. Mede doordat we direct de crisiscommunicatie in handen hebben genomen door snel correcte en gevalideerde informatie te geven. En dus niet rond de pot te draaien.

Personeel niet vergeten

Lies Lenaerts: “We hebben uit deze situatie geleerd dat, ook al heeft het crisisteam de situatie onder controle, dat we alle betrokkenen, ook het personeel, goed moeten briefen. Niet alleen ze geruststellen, maar ook duidelijke afspraken maken over wie met de pers praat. Zo vermijden we in de toekomst dat foute of verwarrendeinformatie de buitenwereld wordt ingestuurd.”

Bianca De Wolf

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter