Gepubliceerd op
Verhaal

Hoe verloopt de schoolstart van een anderstalige peuter?

Log in om te bewaren.

Omdat mama Ola Bogdanowicz en haar dochter thuis geen Nederlands, maar Pools spreken, levert de schoolstart van Amelia nog wat extra kriebels op. Hoe pak je voor het eerst naar school gaan aan als je anderstalig bent?

“Amelia start over 2 maanden in de kleuterschool. Zoals bij alle mama’s geeft die instap wel wat stress”, vertelt Ola Bogdanowicz, mama van Amelia. “Ze is ons eerste kind en thuis spreken we Pools. In het begin zal al dat Nederlands misschien moeilijk voor haar zijn.”

De taalbarrière geeft Ola dus nog wat extra stress. Hoe pakt ze dat aan? “Amelia’s nichtje is 3 jaar ouder en doet het hier goed op school. Ze gaat graag. Zij geeft ons het vertrouwen dat Amelia het er ook leuk zal vinden. Verleden maand bezochten we de school al eens. De juf en de directrice kwamen heel vriendelijk over. Al dat mooie en nieuwe speelgoed: Amelia had het helemaal naar haar zin.”

Mama Ola en dochter Amelka kijken door de schoolpoort naar haar nieuwe school

“Het heeft me geholpen dat Vlaamse vrienden meegingen om Amelia in te schrijven en naar de bezoekdag te gaan. Het kindje van een Vlaamse vriendin gaat trouwens naar dezelfde school. Zij heeft al beloofd om op de speelplaats met haar te spelen.”

Bij Els, haar Nederlandstalige onthaalmoeder, hoort Amelia veel Nederlands. “Zij zegt dat Amelia zich heel snel aanpast. Ik hoor nu al dat ze de 2 talen mixt”, zegt Ola. “Op school is er ook een speciale juf die met de taal kan helpen als dat nodig is.

Ik probeer nu wel vaker de Vlaamse televisie op te zetten. Zelf wil ik ook Nederlands leren, maar met een fulltime job en een gezin, is dat op dit moment niet haalbaar. Ik zal die eerste dag mijn tranen proberen te bedwingen tot ik buiten sta. Elke mama wil toch gewoon dat haar kind gelukkig is.”

Dit artikel heeft als onderwerp , Dit artikel is interessant voor een

Het beste van Klasse in je mailbox?

  • Al 51.000 leraren zijn abonnee
  • 1 keer per week en helemaal gratis
  • Verhalen van collega’s, concrete praktijktips, exclusieve wedstrijden ...