Opvoedtips Gepubliceerd op

9 tips om met je kind veilig online te werken

Reageer

Log in om te bewaren.

Delen

Veilig internet voor je kind? Focus je op de leuke aspecten of toch maar op de gevaren? En hoe breng je dat aan bij je kind? Sofie Vandoninck en Elke Ichau van mediawijs.be geven tips.

 1. Probeer niet overdreven bezorgd te zijn

 2. Moedig je kind aan om op ontdekking te gaan op het internet. Wijs het daarbij zowel op de leuke als op de minder mooie kanten van het internet.

 3. Wissel ervaringen uit met andere ouders

  Deel met elkaar met welke situaties anderen al geconfronteerd werden en hoe ze dat hebben aangepakt.
 4. Stimuleer een open communicatieklimaat

  Dreig niet met strenge straffen als je kind betrokken zou geraken in een online incident. Jongeren weigeren soms te praten uit angst voor straffen of extreme reacties van hun ouders.
 5. Maak je kind duidelijk dat het kordaat kan reageren

  Toon het hoe je contacten kan blokkeren . Bekijk samen hoe en waar ze melding kunnen maken van problematisch gedrag online en bij wie ze terechtkunnen. Zo is er bijvoorbeeld www.clicksafe.be, ook telefonisch te bereiken op het nummer 116 000.
 6. Praat geregeld met je kind

  Praat over wat het zelf als vervelend of onaangenaam ervaart op het internet. Toon interesse voor de online activiteiten van je kind, zorg dat je voeling blijft hebben met zijn (online) leefwereld.
 7. Maak samen met je kind duidelijke afspraken

  Bekijk samen waar de grenzen liggen, en welk gedrag niet oké is. Bijvoorbeeld geen aankopen doen online, geen personen toevoegen die ze ‘offline’ nog niet ontmoet hebben, of deze personen in een aparte lijst zetten.
 8. Voorzie controle

  Afhankelijk van de leeftijd en persoonlijkheid van je kinderen is een zekere mate van controle aangewezen. Speel daarbij open kaart, en vermijd controles ‘achter de rug’ van je kinderen.
 9. Betrek je kinderen actief als je zelf te maken krijgt met een online risico

  Toon hen hoe een spambericht eruit ziet, hoe je je privacy-instellingen aanpast, hoe je iemand blokkeert, enz.

 
Meer info vind je op www.mediawijs.be

Dit artikel heeft als onderwerp Dit artikel is interessant voor een