Vlaanderen
Klasse.be

Schooltips

“Wie ik wil zien op het infomoment, komt niet!”

  • 1 september 2015
  • 2 minuten lezen

Het is niet gemakkelijk om ouders naar je school te krijgen voor een infoavond. Heel wat ouders willen wel, maar komen uiteindelijk toch niet. Deze 5 tips helpen hen misschien over de streep.

1. Laat ouders in je kaarten kijken

Ouders weten graag wat ze kunnen verwachten op die avond of namiddag. Waarom is het nuttig dat ze komen luisteren? Welk voordeel hebben ze erbij? Je kan bijvoorbeeld strookjes meegeven met vragen die zeker beantwoord zullen worden. Om de ouders nieuwsgierig te maken.

Stel hen ook gerust door te beschrijven wat zij zelf zullen moeten doen: spreken in groep, enkel luisteren, aan een spel meedoen … Er zijn altijd ouders die niet graag een vraag stellen voor een volle zaal. Geef daarom de kans om dat op een anonieme manier te doen. Bijvoorbeeld door de vraag op een blaadje te laten schrijven.

2. Stel gezinsprofielen op

Als leraar moet je niet enkel je leerlingen kennen maar ook de ouders. Een handig hulpmiddel daarvoor is het gezinsprofiel. Beschrijf kort elk gezin: hoe zit het in elkaar? Werken beide ouders? Zijn er nog kleine kinderen in huis? Spreken de ouders genoeg Nederlands of is er een tolk nodig om een gesprek te voeren … ?

Heel vaak verklaart het gezinsprofiel waarom ouders niet op de infoavond geraken. Je kan dan oplossingen zoeken. Bijvoorbeeld door infomomenten niet enkel ’s avonds te houden maar ook in de namiddag van dezelfde dag.

3. Herhaal je uitnodiging

Niet alle ouders plannen hun agenda al een maand op voorhand. Communiceer dus meer dan een keer over een bepaald evenement om het geheugen van ouders op te frissen. Wat zeker kan helpen is om een sms te versturen op de dag vóór de activiteit. Natuurlijk eerst vragen aan de ouders of ze dit wel wensen.

4. Bezorg een goed gevoel

Het is belangrijk dat ouders zich welkom voelen. Dat ze merken dat de school rekening houdt met hen. Bijvoorbeeld dankzij goede wegwijzers, zodat ouders niet verloren lopen in de wirwar van gangen en deuren.

Nog belangrijker is dat ouders merken dat je goed zorg gedraagt voor hun kind. Dat bereik je door zoveel mogelijk informele contacten met ouders. De schoolpoort is hier ideaal voor.

5. Duid een aanspreekpunt aan

Voor ouders is het gemakkelijk dat ze met al hun vragen terecht kunnen bij één persoon. Je kan de klastitularis inschakelen, want die kent het kind goed. Of de leerlingenbegeleider. Of een brugfiguur die contact zoekt met anderstalige en laaggeschoolde ouders.


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sanghmitra Bhutani (beleidsmedewerker ‘onderwijs en welzijn’ bij het Minderhedenforum), Arif Akgonul (‘onderwijs en opvoeding’ stad Beringen) en Nicole Formesyn (Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen).

Nele Beerens

Voeg dit artikel toe aan je bewaarde artikels

Log in om te bewaren


Laat een reactie achter